Article_Top_970x250

Hrvatska novinarka iz Hong Konga: Treći val zaraze najozbiljniji do sad

koronavirus u svijetu

Hrvatska novinarka iz Hong Konga: Treći val zaraze najozbiljniji do sad

kol 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi kako broj slučajeva značajno raste u Australiji, Japanu, Hong Kongu, Boliviji, Sudanu, Etiopiji, Bugarskoj, Belgiji, Uzbekistanu i Izraelu, kaže ta agencija UN-a.

Maša Borak radi kao novinarka u Hong Kongu gdje opet jako raste broj novooboljelih. Upitana je za komentar o situaciju ondje.

"Treći val zaraze covidom-19 je najozbiljniji koji je Hong Kong do sada vidio. Grad koji se ponosio brzim i učinkovitim odgovorom na početku pandemije je u posljednja tri tjedna srpnja zabilježio vise od 1600 zaraženih", kaže Borak te navodi kako bi danas vjerojatno trebalo biti oko 125 novi slučajeva. Hong Kong već više od deset dana zaredom bilježi više od 100 novih slučajeva dnevno.

Nova ograničenja

"Kina trenutno šalje zdravstvene stručnjake da provedu masovna testiranja nad ljudima koji su bili u dodiru s pozitivnim osobama. Treći val je ponovo donio ograničenja za restorane, kafiće, sportske dvorane i mnoge druge poslove. Ovaj put se čak išlo na zatvaranje javnih plaža dok je dozvoljeno kretanje u grupama od dvoje ljudi", kazala je Borak za N1.

"Budući da su hongkonžani imali iskustva s epidemijom SARS-a 2003. godine, maske se ovdje nose od samog početka. No sada su postale obavezne u javnom prijevozu i javnim mjestima, pa čak i za trkače po parkovima", zaključuje.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da je zabilježila najveći globalni dnevni porast novozaraženih osoba koronavirusom, njih ukupno 292.527. Najviše novih slučajeva ima u SAD-u, Brazilu, Indiji i Južnoafričkoj Republici, kaže WHO.

Novih smrtnih slučajeva u 24 sata je 6812. Raniji dnevni rekord novozaraženih u svijetu bio je 284.196 prije tjedan dana. Taj dan broj smrtnih slučajeva narastao je za 9753, što je bio drugi najveći globalni porast od početka pandemije.

Gotovo 40 zemalja u posljednjih je tjedan dana prijavilo rekordni broj novozaraženih osoba.

Dnevnik.ba