StoryEditor

Hrvatska našla koncesionara za Smokvicu: Bivši Todorićev otok ide u zakup Mađarima

Piše D  /  20.07.2018., 11:07h

Najam za jednu godinu iznosit će 4,9 milijuna kuna, odnosno nešto više od 6 milijuna kuna s PDV-om. To je oko 184 milijuna kuna za 30 godina.

Osim toga, država će zaraditi od koncesije na pomorsko dobro, a naknadno će se dogovoriti koliko će to Mađari plaćati. 

Tvrtka Zelena nekretnina osnovana je 7. lipnja ove godine. Sjedište joj je u Zagrebu, a osnivač mađarski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap, čiji je temeljni kapital oko 6,5 milijuna kuna, a zastupa ga Csaba Miklós Severnyák. 

Čini se da je tvrtka osnovana samo zbog zakupa otoka Smokvica Vela, piše Jutarnji list. Otok će Mađari koristiti za osobne i ugostiteljsko- turističke svrhe, a ugovorom je propisana i obvezna suglasnost Ministarstva državne imovine u slučaju bilo kakvih radova. 

Da Smokvica ide u zakup, potvrdio je i ministar državne imovine Goran Marić. Rekao je da će se Smokvica konačno koristiti na pravi način, legalno i uz najamninu. Do sada su taj otok bez plaćanja koncesije koristila obitelj Todorić te Ante Lušić, vlasnik tvrtke Grafoplast.

Lušić je 90-ih godina prošlog stoljeća s MORH-om potpisao koncesiju, jer je otok tada koristila vojska. Kasnije je tvrtku koja upravlja otokom prodao Ivici Todoriću. Država je od njega preuzela otok u rujnu prošle godine, i to ovrhom.

Rješenje o ovrsi doneseno je još 2009. godine. Tek nakon kraha Agrokora je ovrha provedena, a na otok su poslani zaštitari. Dug od 200 milijuna kuna otišao je u zastaru, ali je ovrha sprovedena zahvaljujući novijem dijelu duga od 36 milijuna kuna.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:20