StoryEditor

Hrvatska: Nabavljali putovnice za srpsku mafiju, među njima i policajci...

Piše D  /  12.03.2021., 09:03h

Marko Perković, Romeo i Ankica Demirović, Romano i Bisera Seferović, Dragan Udorović, Tomy First i Nenad Đurić priznali su da su počinili kaznena djela u skupini koju je organizirao Nusret Seferović, bivši predsjednik Vijeća romskih udruga Hrvatske, te su se s USKOK-om nagodili na blaže kazne.

U odnosu na ostale optuženike postupak je razdvojen te će se Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu o osnovanosti optužnice protiv njih odlučivati 15. travnja. 

Seferović je optužen da je od 2017. do 27. studenog 2019. na području Hrvatske i Srbije organizirao grupu s još 18 ljudi koja je nabavljala osobne iskaznice i putovnice Republike Hrvatske za pripadnike kriminalnih organizacija.

Među njima su bili pripadnici srpskog Zemunskoga klana te ozloglašenih crnogorskih klanova Škaljara i Kavčana. Seferović im je komplet - osobnu iskaznicu i putovnicu - prodavao za 3500 eura.

Istražitelji sumnjaju da je on osobno, ili preko posrednika, kontaktirao razne kriminalce na području Srbije, Crne Gore, BiH i Slovenije. Zatim bi sam ili preko Marka Perkovića, Ankice i Romea Demirovića ili svoje sestre Biserke Seferović pribavljao neoriginalne putovnice Srbije s identitetima hrvatskih državljana te fotografijama osoba zainteresiranih za originalne hrvatske dokumente.

U Informacijskom sustavu MUP-a, za naknadu od oko 500 kuna, pogodne hrvatske državljane tražili su im umirovljeni policajac Željko Kovačević, koji je radio kao upravni referent u službi za prijavništvo i osobne iskaznice PUZ-a, Krešimir Karaica iz PP-a Novi Zagreb, Senka Staroveški iz Odnosa s javnošću PU karlovačke i Dubravka Nikolić, upravna referentica iz PP-a Vojnić.

Uz to, ista skupina krivotvoritelja je izrađivala hrvatske vozačke dozvole na temelju krivotvorenih britanskih vozačkih dozvola po cijeni od najmanje 3500 eura po dozvoli, pišu 24sata.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:54