Article_Top_970x250

"Hrvatska može proizvesti svoje cjepivo za kojih godinu dana"

zaposleno 153 ljudi

"Hrvatska može proizvesti svoje cjepivo za kojih godinu dana"

tra 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Marko Prpić/Pixsell

U Imunološkom zavodu RH zaposleno je 153 ljudi, prenosi RTL, a u pomoć je priskočio i Zavod za javno zdravstvo kako bi se oslobodio dio starog pogona te se povećao broj testiranja osoba na korona virus.

Hrvatska ima jedne od najrigoroznijih mjera na svijetu kad je pandemija korona virusa u pitanju, pokazale su nedavne studije Sveučilišta Oxford, a ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić smatra da se više ulagalo u zavod, on bi sam mogao proizvesti cjepivo protiv virusa koji je do sad odnio na desetke tisuća života diljem svijeta. 

- Mi bi se mogli pripremati i raditi na razvoju cjepiva i za taj virus. Ono što je bitno što bi mi u tom slučaju negdje za godinu, godinu i pol imali svoje cjepivo i ne bi bili ovisni o nikome, jer zamislite si situaciju kad neka firma koja će to već biti prva proizvede cjepivo na što će to ličiti. Podmirit će prvo svoje potrebe, izjavio je za HRT Čardžić.

U Imunološkom zavodu zaposleno je 153 ljudi, prenosi RTL, a u pomoć je priskočio i Zavod za javno zdravstvo kako bi se oslobodio dio starog pogona te se povećao broj testiranja osoba na korona virus. Iz Zavoda su povukli još 30 ljudi kako bi raspodijelili količinu posla. 

- Da biste bili apsolutno čisti i dovoljno čisti da biste proizvodili i ispunjavali regulatorne zahtjeve, morate imati određene uređaje. Mi ih imamo, oni nisu bili u uporabi, zadnji put vjerojatno 2013., ali mi smo ih doveli u funkcionalnost prilično brzo - za dva do tri dana- zaključio je Čardžić, prenose 24sata.hr.

Dnevnik.ba