StoryEditor

Hrvatska ministrica kulture posjetila Široki Brijeg

Piše D  /  22.08.2019., 10:08h

Prijem i doček za ministricu u Vladi Republike Hrvatske upriličili su gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, gvardijan Franjevačkog samostana fra Ivan Marić i vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ fra Miljenko Stojić.

Prilikom posjete ministrica je sa svojim suradnicima obišla Gospino svetište, i to samostan, Franjevački muzej i galeriju, riznicu, nekadašnju zgradu sjemeništa i ratno sklonište u kojem je ubijeno i spaljeno 12 fratara, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Širokog Brijega.

S ministricom Obuljen Koržinek u posjetu je stigla i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko.

U obilasku riznice izaslanstvo je pogledalo izložene metalne predmete, misno ruho, slike i nekoliko knjiga iz samostanske knjižnice, kao i stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg koji sadrži 230 radova i pokriva razdoblje od sredine XIX. stoljeća do 2015. godine.

Nekadašnja zgrada sjemeništa još je u fazi obnove, a veliki dio sredstava za njezinu obnovu i dogradnju, kojom će biti uređen etno muzej i knjižnica, odobren je od Vlade Republike Hrvatske, točnije preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Domaćini su izrazili zahvalnost za potporu Vlade RH koja svake godine financijski podrži sve važnije projekte u Širokom Brijegu.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:05