StoryEditor
uzroci smrti

Hrvatska liječnička komora: Nema propusta u liječenju preminulog novinara Matijanića

Piše hina  /  18.10.2022., 11:48h

Novinar portala Index Vladimir Matijanić umro je 5. kolovoza od posljedica zaraze koronavirusom

Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore (HLK) ocijenilo je da nije bilo stručnih propusta u liječenju preminulog novinara Vladimira Matijanića, izvijestili su u utorak iz Komore.

U stručnom mišljenju utvrdili su da su u postupanju liječnika uključenih u liječenje Vladimira Matijanića poštovane temeljne odredbe liječničke djelatnosti.

Povjerenstvo je utvrdilo da je “pacijent imao dostupnu zdravstvenu skrb na razini primarne, specijalističko-konzilijarne i tercijarne zdravstvene zaštite te da nisu učinjeni stručni propusti liječnika koji se mogu povezati s nepovoljnim tijekom bolesti COVID-19”, navode u priopćenju.

Povjerenstvo HLK iznijelo je i mišljenje da su kod Matijanića glavni razlozi fulminantnog tijeka bolesti i smrtnog ishoda bili “kombinacija necijepljenosti protiv bolesti COVID-19, virusom SARS-CoV-2 potaknuta ekscesivna aktivacija aberantnog imunološkog odgovora u sklopu neliječenog Sjögrenovog sindroma te izostanak antivirusnog liječenja sukladno Smjernicama za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19), verzija 5”. 

Iz HLK-a su poručili kako zbog zaštite osobnih podataka nisu ovlašteni objaviti sadržaj stručnog mišljenja.  

Novinar portala Index Vladimir Matijanić umro je 5. kolovoza od posljedica zaraze koronavirusom, nakon čega je taj portal objavio potresne snimke njegovih telefonskih razgovora s djelatnicima KBC-a Split, kao i detalje o okolnostima njegove smrti.

Matijanić je umro u svom domu nakon što se više dana telefonski konzultirao o svom zdravstvenom stanju s djelatnicima KBC-a Split. Na sam dan smrti, tim Hitne pomoći dva puta je dolazio u njegov stan, a da u prvom dolasku, nije primijećena potreba da ga se hospitalizira.

Nakon smrti, Ministarstvo zdravstva osnovalo je posebno povjerenstvo koje nije utvrdilo stručne propuste u liječenju Matijanića.

Povjerenstvo HLK-a također je provelo postupak, i pregledalo cjelokupnu medicinsku dokumentaciju KBC-a Split, Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije i Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, kao i dokumentaciju privatne imunologinje s kojom je komunicirao Matijanić.

Ranije je Hrvatsko novinarsko društvo peticijom, koju je potpisalo više od 4600 osoba, zatražilo da se oformi novo povjerenstvo pri Ministarstvu zdravstva, istaknuvši da članovi prvotnog povjerenstva nisu smjeli biti dio te komisije jer već rade za Ministarstvo zdravstva, a zbog cjelokupne situacije, zatražili su i ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 02:37