Article_Top_970x250

Hrvatska Italiji uručila prosvjednu notu, oglasila se i Grabar-Kitarović

dižu spomenik D'Annunziju

Hrvatska Italiji uručila prosvjednu notu, oglasila se i Grabar-Kitarović

ruj 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Sanjin Strukić/Pixsell

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D'Annunziju u Trstu.

- Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke, 12. rujna.

Premda je riječ o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obilježavanje obljetnice okupacije Rijeke u više drugih talijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusjedske odnose između dviju država, već odaje priznanje ideologiji i djelovanju koji su u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske je svoje nezadovoljstvo i zabrinutost diplomatskim putem danas prenijelo talijanskoj strani, uručivši veleposlaniku Talijanske Republike prosvjednu notu, stoji u priopćenju.

Podizanje spomenika D'Annunziju u Trstu komentirala je na Twitteru hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Hrvatsko-talijanska suradnja danas temelji se na vrijednostima koje su potpuno suprotne svemu što je radio onaj kojemu se diže skandalozni spomenik razdora.

- Rijeka je bila i ostaje ponosni dio hrvatske Domovine, a podizanje spomenika u Trstu kojim se veliča iredentizam i okupacija su neprihvatljivi, napisala je Grabar-Kitarović.

Dnevnik.ba