StoryEditor

Hrvatska ima svjetsku prvakinju na 100 kilometara!

Piše D  /  19.09.2018., 05:09h

Nikolina Šustić Stanković (31) u Svetom Martinu postala je svjetska prvakinja u utrci na sto kilometara. To joj je najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri, a ove godine nastupila je i na Europskom prvenstvu u Berlinu u maratonu. 

Kandidatkinja je u maratonu i za Olimpijske igre u Tokiju. Trenutačni joj je osobni rekord u ovoj olimpijskoj disciplini 2:42.44 što je šesti rezultat svih vremena u Hrvatskoj. 

No, kako trči i u kakvoj je formi, na dobrom je putu da u novoj sezoni napreduje na toj ljestvici.

 Moram poraditi na brzini 

– Želim spustiti vrijeme do negdje 2:35 i mislim da to mogu. Samo moram poraditi na brzini jer je konkurencija žestoka. Sad sam u najboljim godinama, a imam i dovoljno iskustva – rekla je 30-godišnja Splićanka. 
Svjetsko prvenstvo na 100 kilometara bilo joj je glavni cilj sezone. 

– Budući da mi je stotka najjača disciplina, stvarno sam priželjkivala ovo zlato. 

U Španjolskoj sam prije dvije godine bila srebrna, a sada sam imala veliku vjeru u ovaj uspjeh – istaknula je Nikolina.

Sa sestrom blizankom Natašom dugo je igrala košarku. No ljubav je našla u atletici, u kojoj trči baš sve discipline od 5000 metara do 100 kilometara. Nevjerojatno je koliko ima snage u njoj, a izgledom je prilično sićušna. 

– Jedan poznati talijanski trener rekao mi je da bih mogla trčati maraton i ispod 2:30, samo da uvedem male promjene – jednom je rekla. No Nikolina, po prirodi prilično tvrdoglava, ima neki svoj put i teško odustaje od njega. S obzirom na rezultate i česta putovanja na utrke, netko bi pomislio da je posvećena samo sportu. Daleko od toga. Ova inženjerka elektrotehnike i informatike već godinama radi u tvrtki Ericsson Nikola Tesla u Splitu. 

Pa kako sve to stiže?

 – Dvadesetak kilometara otrčim prije posla, u ranu zoru, a nastavljam s treningom poslije radnog vremena. Kako su utrke uglavnom vikendom, nemam problema na poslu jer subotom i nedjeljom ne radim. Kada idem na dulji put, uzimam godišnji. Kombiniranje posla, trčanja i privatnog života nije mi nikakav problem – s osmijehom kaže Nikolina.

Zanimljivo da nema osobnog trenera. 

– Treniram sama, koliko hoću i kad hoću. Znam u dva vikenda otrčati pet-šest teških utka. Tako sam u dva vikenda spojila dva maratona i jednu utrku na 50 kilometara – rekla je. 

Bez premca u Wing for life Redovno trči i humanitarnu utrku Wings for life. Ali nije ove godine trčala u Zadru, nego u švicarskom Zugu u kojem je ostvarila četvrtu pobjedu zaredom. Ove je godine do dolaska automobila pretrčala 53,7 kilometara što je bio drugi rezultat u svijetu. Više je istrčala samo Portugalka Vera Nunes u Münchenu. 

– Pobijedila me za 50 metara. Da sam znala da smo tako blizu, onda bih sigurno ubrzala i na kraju imala najbolji svjetski rezultat – naglasila je. Nikolina je prvu pobjedu na ovoj humanitarnoj utrci ostvarila u Zadru, a kao pobjednica mogla je birati gdje želi trčati sljedeće godine. Tako je odabrala norveški Stavanger, engleski Cambridge i švicarski Zug. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 13:54