StoryEditor

"Hrvatska ima legitimno pravo ne biti zadovoljna presudom u Haagu"

Piše D  /  13.12.2017., 05:12h

Hrvatska nije suosnivačica Haaškoga suda, presuda izrečena šestorci nije presuda Hrvatskoj niti njenom tadašnjem vodstvu, a izražavanje nezadovoljstva presudom legitiman je čin hrvatskih dužnosnika, ocijenio je bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač na tribini o međunarodnom položaju Hrvatske nakon presude šestorki, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji ZBOR-a Udruge hrvatski ratni veterani (ZBOR UHRV) održana je tribina "Međunarodni položaj Republike Hrvatske nakon osude političkog i vojnog vodstva Hrvata iz Bosne i Hercegovine" na kojoj je govorio saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač.

Kovač se u svom izlaganju, pred stotinjak osoba te uz nazočnost ministra branitelja Tome Medveda, u prostorijama ZBOR UHRV-a posebno osvrnuo na interpretaciju haaške presude, na čin samoubojstva za ratni zločin osuđenog generala Slobodana Praljka, kao i na sam Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu, njegovo osnivanje i završetak rada koji je najavljen za 21. prosinca 2017. godine.

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi Tihomira Oreškovića na početku svog izlaganja je istaknuo dvije teze koje su, naglasio je, suprotstavljene onom što se u posljednje vrijeme, ali i ranije, često moglo čuti u izjavama domaćih političara i državnih dužnosnika ili pročitati u medijima.

Kovač je iznio tezu da Hrvatska nije osnivačica MKSJ-a u Haagu, kako je riječ zapravo o mitu, jer je Hrvatska kao žrtva agresije, tvrdi, tražila procesuiranje ratnih zločina, ali da nikako nije mogla biti suosnivačica suda.

„Sud je osnovan zato što su zapadne sile, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i SAD, pod pritiskom domaće i međunarodne javnosti te medija koji su izvještavali o zločinima u Hrvatskoj i BiH, posebno o logorima u Republici Srpskoj, nastojale sebi olakšati savjest i poručiti svojim javnostima da rade na sankcioniranju zločina“, kazao je Kovač.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:49