StoryEditor

Hrvatska i srpska manjina u BiH terorizira demokratsku većinu

Piše D  /  19.04.2018., 08:04h

Obaranje prijedloga o tehničkim izmjenama Izbornog zakona u Domu naroda Parlamenta BiH, jučer je još jednom u praksi pokazalo da u državi vlada diktatura političke manjine nad demokratskom većinom smatra predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa, prenosi Oslobođenje.ba

- Zahvaljujući postojećem Domu naroda, SNSD i HDZ su uspjeli da svoju manjinsku političku volju nametnu demokratskoj većini. Iz ove dvije partije najčešće stižu glasovi i ocjene koje kažu da se oni protive preglasavanju, a upravo su njihovi manjinski delegati preglasali većinu. U Bosni i Hercegovini, što je potpuni apsurd i demokratski nonses, nije moguć demokratski proces pri čemu je svako većinsko odlučivanje ujedno i demokratsko, ali je zato itekako moguće, čemu smo jučer svjedočili da manjina preglasa većinu, rekao je Čolpa.

- Broj građana koji podržavaju partije koje su za uvođenje skenera na glasačka mjesta, daleko je veći od broja građana koji to ne podržavaju. Ali šta to vrijedi, kada ovakav Dom naroda kakvog ga imamo, i na federalnom i na državnom nivou, za političku manjinu vrijedi više od toga. Na isti način na koji je moguće da kladionice predstavljaju vitalni nacionalni interes, moguće je da protivljenje uvođenju skenera na glasačka mjesta bude nacionalni interes za HDZ i SNSD, dodao je Čolpa.

Predsjednik GS-a smatra da je jučerašnje glasanje pokazalo svu opravdanost reduciranja Doma naroda i svođenje njegove nadležnosti na jasno propisan mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pri čemu ne bi postojala mogućnost ovakvih blokada.

- Diktaturi političke manjine se mora stati u kraj. Jedino preglasavanje koje u BiH postoji jeste preglasavanje demokratske većine od strane nedemokratske manjine, zaključio je Čolpa.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:57