StoryEditor

Hrvatska i RS potpisali međunarodni sporazum za opskrbu plinom rafinerije u Bosanskom Brodu

Piše D  /  31.10.2017., 03:10h

Riječ je o protokolu koji su potpisali ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić i ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić. 

Cvijanović je kazala da projekt ima izuzetan značaj, prije svega u političkom smislu, jer se promovira prekogranična suradnja. Ona je dodala da ovaj potez ima i ekonomski značaj s aspekta ušteda i što boljeg funkcioniranja kompanije, kao i značaj u ekološkom smislu. 

Premijerka RS-a rekla je da je bilo razgovora i pregovora i da su obje vlade predano radile na finalizaciji ovog projekta. Istakla je da je RS nadležna za energetiku i da ima pravo da potpisuje sporazume. 

Kako kaže, riječ je o projektu koji je ograničenog karaktera te je riječ o unaprijed poznatom korisniku. Istaknula je da projekt nije usmjeren ni protiv koga u BiH. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić rekao je da međunarodni akt između Hrvatske i RS-a otvara prostor za suradnju dviju pravnih osoba. Istaknuo je da se kao opskrbljivač javlja firma Kroduks d.o.o. iz Hrvatske koja je razvila suradnju s rafinerijom. 

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da je rafinerija uložila više od 250 milijuna eura i modernizirala mnoga postrojenja te da sigurno više neće biti zagađivač na ovim prostorima, na čemu se već predano radi.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:41