StoryEditor
pomoć

Hrvatska i iseljeništvo ujedinjeni: Otac osmero djece, koji je nedavno ostao bez supruge, dobio je novi dom

Piše desk  /  01.01.2022., 11:32h
Profesor povijesti i zemljopisa iz Zadra Mateo Torić (44), kojemu je u ljeto ove godine preminula supruga Dijana a on ostao sam sa svojih osmero mališana, na Badnjak je djeci otkrio radosnu vijest: uskoro ćemo dobiti novi dom.

Kuća u kojoj će od veljače živjeti otac Mateo i njegova djeca, Debora (10), Ana (9), Judita (8), Šimun (7), Klara (6), Estera (5), Ivan (3) i Karmela (1), nalazi se u zadarskoj gradskoj četvrti Bokanjac. Vlasnik kuće Slavko Radak ocu je na Badnjak priopćio kako će mu kuću prodati po sniženoj cijeni.

Djecu, kojima jako nedostaje njihova majka Dijana i koja trenutačno žive u stanu od tek 60 m2, vijest o novom domu je unijela novo svjetlo u tužnu svakodnevicu.

Podsjetimo, nakon što su joj 2020. godine otkrivene metastaze malignog melanoma 4. stadija, odnosno zloćudni rak kože, Dijana Torić je preminula u ljeto ove godine. Vijest o ocu koji je ostao sam sa svoje osmero djece se brzo proširila u domovini ali i iseljeništvu. I ovog puta su se domovina i iseljeništvu ujedinili u pomoći.

Voditelj Hrvatske katoličke misije Berlin fra Zvonko Tolić, koji i inače često organizira humanitarnu pomoć za potrebite, i ovaj put nije ostao ravnodušan na nesreću koja je snašla tu obitelj te je ponovno je pokrenuo akciju pomoći.

U humanitarnoj akciji fra Zvonke Tolića prikupljeno je 18.200 eura, dok je sveukupno za tu obitelj prikupljeno 2,4 milijuna kuna.

– Baš sam se jučer čuo s Mateom jer će mu moj kolega uručiti još 3.000 eura. Ima ljudi koji žele pomoći i oko garderobe te drugih potrepština pa ćemo ih spojiti. Drago mi je da je pronašao kuću jer su djeca to zaslužila. Ne možemo im nadomjestiti majku, ali možemo im dati do znanja kako nisu sami. Na tom putu ih neka čuva dragi Bog – rekao je fra Zvonko Tolić u izjavi za portal Fenix-magazin.

Fra Zvonko otkriva kako neće stati s tom akcijom prikupljanja financijske pomoći za obitelj.

– Razmatramo dugoročnu pomoć, ali to je još u fazi planiranja. Ne znam hoće li od toga nešto biti, ali nadam se da hoće – otkrio je fra Zvonko.

Dnevnik.a

23. travanj 2024 18:18