StoryEditor

Hrvatska: Djeci u školi poslužili ručak u kojem su plivali crvi. Mališani povraćali

Piše D  /  06.03.2019., 05:03h

Alarmirano je osoblje, ručak je prekinut, ali za neke školarce je bilo prekasno, javlja Riječanin.hr.

Neki roditelji posvjedočili su kako su upravo djeca zamijetila crve u tjestenini, a neki tvrde i kako su djeca po dolasku kući povraćala i žalila se na bolove u trbuhu. 

Požalili su se kako inače nisu zadovoljni hranom u produljenom boravku u OŠ Dolac te kako su djeca i ranije imala problema s probavom nakon objedovanja u produljenom boravku.

U školi priznali incident

U OŠ Dolac roditeljima su se tijekom jučerašnjeg dana ispričali porukom u kojoj priznaju incident:

"U maneštrici od graha i ječma sa suhim mesom pronađeni su crvi. Škola je promptno reagirala pozvavši Nastavni zavod za javno zdravstvo koji su odmah izašli na teren i uzeli uzorak hrane na ispitivanje. Škola je također obavijestila i dobavljača, tvrtku Blato 1902. d.d. te iskazala svoju zabrinutost i nezadovoljstvo…. U svom odgovoru dobavljač se obvezao izvršiti obeštećenje. Istraga je u tijeku te ćemo vas o nalazu pravovremeno obavijestiti. Duboko se ispričavamo na nemilom događaju te stojimo na raspolaganju za eventualna pitanja", poručili su roditeljima iz osnovne škole Dolac.

Roditelji djece nisu zadovoljni reakcijom škole te su portalu Riječanin uputili dopis sa svojim zahtjevima:

Loša kvaliteta hrane

"Kao roditelji djece koja se hrane u školi Dolac hranom koju dostavlja konoba Blato, vrlo je uznemiravajuće u dopisu škole na reakciju “crvi u hrani” pročitati kako je škola “iskazala svoju zabrinutost i nezadovoljstvo” dotičnoj konobi.

Pitamo se koliko još puta djeca moraju povraćati i razboljeti se da bi reakcija bila jedina razumna – istoga trenutka prekinuti suradnju s konobom! Govoriti o obeštećenju ručka ovdje je podjednako alarmantno kao sto je i naći crva u hrani. O kakvom obeštećenju je potrebno razgovarati kada je zdravlje djece ugroženo? Što se još mora dogoditi da razgovaramo o onome što je ključno? Ovo su situacije koje ne traže toleranciju i razumijevanje već odlučnu i urgentnu reakciju škole, nadzornih i pravnih institucija.

I mi kao roditelji bezrazložno ignoriramo već neko vrijeme stav djece o lošoj kvaliteti hrane. Djeca se kontinuirano žale da je hrana neukusna i često nejestiva a čujemo da i tegobe u obliku povraćanja, proljeva i bolova nisu nažalost rijetka pojava. Loše iskustvo s konobom Blato smo nažalost osobno prošli i sa starijom kćeri koja ide u školu Gelsi. Slične pojave kod djece pamtimo i od tog vremena i očito se ne radi o iznimkama novijeg datuma.

Apeliramo stoga da poduzmete jedini mogući ispravni korak te raskinete odmah suradnju i dostavu hrane djeci od strane konobe Blato. Ukoliko to ne učinite, kontaktirat ćemo državnu inspekciju i zatražiti uvid u poslovanje i uvjete rada dotične konobe te pokrenuti tužbu i negativan publicitet protiv škole kao suodgovorne za ugrožavanje zdravlja djece.

Molimo stoga Vašu neodgodivu odluku o raskidanju suradnje s konobom Blato. Neoprostivo je i neodgovorno zaključiti ovakvu situaciju službenom protestnom notom i trivijalnim obeštećenjem. U međuvremenu ćemo iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi informirali ljude o tome kako se priprema hrana u konobi Blato i koja opasnost dolazi iz njihove kuhinje", stoji u priopćenju roditelja poslanom portalu Riječanin.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:24