Article_Top_970x250

"Hrvatima se želi nametnuti podanički mentalitet; pitanje Izbornog zakona će odrediti budućnost BiH"

bošković za ero.tel:

"Hrvatima se želi nametnuti podanički mentalitet; pitanje Izbornog zakona će odrediti budućnost BiH"

ruj 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Svaki spomen Herceg Bosne, promjene Izbornog zakona, jednakopravnosti i drugih pitanja koje hrvatski politički predstavnici žele riješiti kako bi Hrvati bili jednakopravni sa ostala dva konstitutivna naroda u BiH izaziva salvu reakcija bošnjačke političke elite i njihovih medija.

Hrvatima se šalju poruke kako su dio udruženog zločinačkog poduhvata, kako se trebaju sramiti svoje prošlosti, kako su agresori na zemlju u kojoj žive stoljećima, a konačni cilj svega toga je nametanje podaničkog mentaliteta hrvatskog narodu. Ako znamo kako će dio Hrvata slaviti u Fojnici za nekoliko dana susret sa sultanom Mehmedom koj je na prijevaru ubio zadnje bosanske kraljeve i cjelokupno plemstvo, onda se može zaključiti kako je bošnjačka politička elita djelomično uspjela s nametanjem podaničkog mentaliteta Hrvatima. Ipak, puno je više onih koji se odupiru takvim pokušajima.

-Medijski napadi i politički istupi usmjereni protiv hrvatskog naroda vješto se doziraju kako bi se stvorila atmosfera u kojoj su glavni akteri kreatori političkih kriza tobože prikazani kao čuvari nečega što BiH u svojoj povijesti nikada nije bila. Podanički mentalitet koji se želi nametnuti hrvatskom narodu je nešto što nikada nećemo dopustiti. Legitimni politički predstavnici hrvatskog naroda svjedoci su kakvim sve manipulacijama pojedine politike nastoje derogirat temelje postojanja BiH, osobito kada krupne stvari poput Izbornog zakona treba riješiti. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda koje je jasno i precizno navedeno u preambuli Ustava BiH je srž postojanja ove zemlje, sve drugo su puste fikcije – rekao je za Ero.tel zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković.

Dodao je kako je zaštita konstitutivnosti i političkog subjektiviteta koja je zajamčena Ustavom BiH mora biti jasno definirana kroz izborno zakonodavstvo.

-Sve one manjkavosti koje su odlukama Ustavnog suda proglašene neustavnim moraju napokon biti izmjenjene. To je ključno pitanje koje usmjerava budućnost ove zemlje. Bošnjački predstavnici moraju napokon biti svjesni kako je hrvatski identitet, naš jezik, naša povijest i baština utkana u ovu zemlju. Bez jednakopravnosti i ravnopravnosti da sva tri naroda ovu zemlju doživljavaju svojom domovinom, Bosna i Hercegovina postaje svrha samoj sebi – zaključio je Bošković u izjavi za Ero.tel.

Za očekivati je kako će ovakve poruke biti poslane federalnim partnerima i na najavljenim sjednica federalnog Zastupničkog doma.

Dnevnik.ba