StoryEditor

Hrvatima počeli stizati pozivi na vojnu vježbu: MORH pojasnio o čemu se točno radi

Piše desk  /  16.02.2024., 10:09h

Građanima Hrvatske stižu pozivi na vojnu vježbu. Iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH) kažu da je riječ o planiranoj aktivnosti pripadnika pričuvnog sastava Hrvatske vojske.

"Konkretno, u ovom ciklusu na osmodnevno je osposobljavanje pozvano ključno osoblje Zapovjedništva prve pješačke pukovnije – Zagreb, odnosno 26 razvrstanih pričuvnika, koji su većinom vojni obveznici stariji od 45 godina", rekli su iz MORH-a.

Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine njihovih vještina za uspješnu provedbu zadaća, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja.

"Pozivanje pričuvnika radi se prema potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Osposobljavanje traje osam dana i može trajati najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine", pojasnili su iz MORH-a.

‘Uvođenje vojnog roka je odgovorno ponašanje‘

"Pozivaju se samo razvrstani pričuvnici, a to su vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi", dodali su.

Anušić o detaljima uvođenja vojnog roka: ‘Jedno mi je nevjerojatno, oko toga nema licitiranja‘

"Također, pozivaju se oni kojima je određena vojno stručna specijalnost i imaju priopćen raspored u pričuvne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske". Podsjetimo, ministar obrane Ivan Anušić najavio je da se radi na povratku obveznog vojnog roka.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 05:26