StoryEditor
ogromna razlika

Hrvatica šokirana cijenama hrane u mađarskim trgovinama: ‘Ulje sam u Mađarskoj platila dvostruko manje nego u Zagrebu‘

Piše desk  /  16.07.2022., 14:59h

Litra ulja u trgovini u centru Budimpešte stoji 11 kuna, trajno mlijeko je oko 5 kuna, a kilogram brašna je manje od 3 kune.

Istovremeno sve su te iste cijene u Hrvatskoj dva pa i više puta veće, šokirano nam je ispričala Hrvatica koja je početkom tjedna bila na putu u Budimpešti, piše Večernji.hr.

Osim što se (ne)ugodno iznenadila cijenama hrane u trgovinama jednako su je iznenadile i dosta povoljne cijene u ugostiteljskim objektima. Mađarska nikada nije ušla u eurozonu, cijene su izražene u forintama, a ne u eurima. Odnos forinta-kuna, ovisi i o kretanju forinte i eura što pak nerijetko ovisi o potezima mađarskog premijera.

Trenutno je forinta dosta nisko – tisuću forinti je 18,5 kuna. S druge strane, u Mađarskoj je PDV čak i viši nego u Hrvatskoj. Iznosi 27% dok je u Hrvatskoj 25%. U obje zemlje je na neke prehrambene artikle porez na dodanu vrijednost nešto niža, no čak i to teško objašnjava ovako velike razlika u cijenama. I u Hrvatskoj i Mađarskoj je tako početkom godine snižena stopa PDV-a na 5% za iste grupe proizvoda - meso, ribu, ulje, maslac...

Usprkos tome, u Hrvatskoj, cijene tih namirnica ne da nisu pale već su drastično porasle. Litra suncokretovog ulja u Hrvatskoj je rijetko ispod 18 kuna čak i na akciji, a neki proizvođači su cijene digli i do 24 kune. Litra trajnog mlijeka je oko 10 kuna dok je u središtu glavnog mađarskog grada ta cijena dvostruko niža. Kilogram glatkog ili oštrog brašna stoji 2,7 kuna, a u Zagrebu je ta cijena minimalno 6 kuna za istu količinu.

- Dodatno me šokirala i cijena mesa. Pola kilograma miješanog mljevenog mesa je svega 15 kuna, odnosno 799 forinta, dok je kilogram piletine 19 kuna, odnosno 999 forinti. Deset jaja L veličine je nešto manje od 13 kuna. I tu ne pričamo o akcijskoj već o redovnoj cijeni tog proizvoda, priča Zagrepčanka.

Cijene je prikupila u srijedu, nekoliko sati nakon što je Viktor Orban objavio restrikcije oko izvoza energenata kako bi sačuvao što više energenata za Mađare. Osim hrane u trgovini naša je čitateljica bila jako ugodno iznenađena i cijenama u ugostiteljskim objektima – espresso u centru grada je manje od eura, pola litre craft pive oko 22 kune dok je pola litre domaćeg piva oko 12 kuna. Glavno jelo ili pizza u samom središtu grada je između 50 i 60 kuna, no cijene su i niže čim se maknete iz samog središta, piše Večernji.

- Naravno ima i restorana s višim cijenama, no ja sam se kretala oko Vaci ulice što je ekvivalent našoj Ilici i tamo su cijene i više nego korektne, posebno u usporedbi sa stanjem u Zagrebu, a izbor je uistinu raznolik, kaže. U Mađarskoj je i cijena goriva bitno niža nego u Hrvatskoj (manje od 10 kuna za litru), međutim, stranci na benzinskim postajama moraju pokazati dokumente te ako imaju hrvatske tablice plaćaju gorivo po gotovo istoj cijeni kao i u Hrvatskoj te im je limitirana količina koju smiju natočiti.

Dnevno smiju natočiti maksimalno 50 litara. Po gorivo se dakle ne isplati ići preko granice, no oni koji žive u pograničnom području imaju dosta razlika za shopping kod susjeda.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 11:22