StoryEditor

Hrvatica preko Istanbula uspjela doći u SAD: "Samo su me pitali za Schengen..."

Piše D  /  14.03.2020., 04:03h

Američki predsjednik Donald Trump prije par dana zbog koronavirusa uveo je zabranu putovanja građanima 26 europskih zemalja koja će trajati 30 dana, što je izazvalo paniku među putnicima. Zahvaćene su zemlje Europske unije unutar Schengena, no slučaj jedne čitateljice pokazuje da Hrvati ipak mogu doći do Amerike, iako nema izravnih letova iz Hrvatske - preko Istanbula ili pak V. Britanije.

"U SAD sam ušla kao i obično. Ništa nisu pitali ni zemlje u kojima sam bila zadnjih 14 dana, jedino su pitali je li RH u Schengenu. Ja rekla ne, nisu provjeravali. Let za SF iz Istanbula je bio pun ljudi i 15% odokativno je nosilo masku. Oprezniji su bili na letu ZG-Istanbul  jer sam trebala ispuniti upitnik imam li neke od simptoma korone i jesam li bila u nekoj od zaraženih zemalja-Italija, Iran, Kina. Tu na aerodromu nema znakova izvanrednog stanja", kazala je za Večernji list Lidija Kos Stanišić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 

Podsjetimo, Trump je u petak proglasio izvanredno stanje u zemlji zbog pandemije koronavirusa, što će omogućiti saveznoj vladi da deblokira sredstva za slučajeve katastrofe.

"Kako bismo saveznoj vladi dali pune ovlasti .. službeno proglašavam izvanredno stanje na nacionalnoj razini", rekao je Trump iz Bijele kuće On je istaknuo da će ta mjera omogućiti pristup 50 milijardi dolara sredstava za odgovor na koronavirus i omogućiti da se odustane od pravila vezanih uz zdravstvenu skrb.

Trump je zatražio od svake savezne države da ustanovi krizne centre, a od bolnica da donesu planove za hitne situacije.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:08