StoryEditor
"DANSKI RESTORANI SU LUKSUZ"

Hrvatica o troškovima života u Danskoj: Cijena kave se vinula do gotovo 8,50 KM

Piše desk  /  21.11.2022., 07:05h

Poskupjela je struja, a kava je sa 7,80 skočila na 8,30 KM, no za danski standard to nije mnogo, ističe znanstvenica i dodaje još jednu važnu razliku

Inflacija ne pogađa samo Hrvatsku, a Matea Sršen, znanstvenica sa Sveučilišta u Kopenhagenu, za RTL Danas otkrila je kako se  s njome nose Danci. Svjedoči kako joj se nisu uvjeti života pretjerano promijenili, iako su struji za struju više.

Mnogi mladi kažu kako je problem pronaći stan, a Matea kaže: ''Ja ne živim sama u stanu, nego s cimericama Dankinjama, tako da su one riješile taj najgori dio s papirologijom. Ja sam se samo uselila kao treća, tako da ako se traže cimeri, može se lako riješiti''.  Prosječna cijena stana od oko 50 kvadrata je 3.900 KM. Poprilično su porasle cijene hrane.

''Jaja su generalno bila skupa, po hrvatskim standardima bila su skupa i prije. Kava je prije koštala 7,80 KM, a sada 8,30. To je za naše standarde skupo i prije i sada, a za ove standarde nitko ne žrtvuje kavu'', rekla je Sršen.

No osim standarda, ističe drugu važnu razliku. ''Razlika je više ulaganja, u znanost pogotovo. Svi koji studiraju primaju stipendiju. I imaju podršku nakon studija, nekoga tko im pomaže u prijavama za posao, pisanje životopisa, traženje idealnog posla za njihove želje i vještine. Po tom pitanju se ne mogu puno požaliti'', rekla je Sršen.

Prilog RTL-a pogledajte OVDJE.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 21:26