StoryEditor
“nije bilo namjere“

Hrvatica iz Mladeži Zelenih Njemačke: Na odmoru sam u Hrvatskoj, doznala sam za sve iz medija, razumijem ljutnju i razočaranje...

Piše desk  /  20.07.2022., 07:18h

Članica njemačke političke stranke Zeleni i Mladeži Zelenih te najmlađa zastupnica u berlinskom parlamentu, 22-godišnja Hrvatica s njemačkim državljanstvom Klara Schedlich, za portal Fenix-magazin.de je komentirala objavu kolega iz Mladeži Zelenih (Grüne Jugend) na Twitteru, a u kojoj je pisalo kako je Hrvatska sa Srbijom izvršila genocid nad Bošnjacima.

Objava na Twitteru, koja je postavljena u povodu obljetnice zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, tek u utorak ujutro je izbrisana, nakon što je izazvala niz reakcija i prosvjednih poruka Hrvata i hrvatskih udruga iz Njemačke i cijelog svijeta.

– Na Twitteru Mladeži Zelenih objavljen je taj tweet o masakru u Srebrenici u kojem je krivo navedeno da je u tom zločinu sudjelovala i Hrvatska. To je potpuno pogrešno. Ovu grešku nisu smjeli napraviti i iskreno se ispričavaju zbog toga! Tweet je sada izbrisan. Posebno se ispričavaju kod Hrvatica i Hrvata koji su objavom diskreditirani i povrijeđeni, kaže Klara Schedlich u razgovoru za Fenix-magazin.de.

Mlada političarka Zelenih iz Berlina ističe kako je svima u stranci Mladeži Zelenih žao što je sjećanje na masakr u Srebrenici tako diskreditirano.

– Meni osobno je isto jako žao što se to dogodilo. Na odmoru sam u Hrvatskoj i nisam to ni vidjela dok nisu mediji o tome počeli pisati. Posebno mladi ljudi, koji u vrijeme masakra u Srebrenici još nisu bili ni rođeni, moraju se upoznati s prvim ratom u Europi vođenim nakon Drugog svjetskog rata. Mora se govoriti o tome, nikada se ne smije zaboraviti i stalno treba podsjećati kako se takvo zlo ne bi nikada više dogodilo, ističe.

Na pitanje kako komentira najave hrvatskih udruga iz Stuttgarta o pokretanju tužbi protiv Mladeži Zelenih i odgovornih za tu objavu, Klara kaže:

- Razumijem njihovu ljutnju i razočaranje, ali greška je bila napravljena zbog neznanja. Nije nitko tu mislio namjerno diskreditirati Hrvate i Hrvatice. Žao je svim odgovornim ljudima, rekla je Klara Schedlich u razgovoru za portal Fenix-magazin.de.

Dnevnik.ba

02. lipanj 2023 07:24