Article_Top_970x250

Hrvati u Vojvodini postali mostom suradnje Hrvatske i Srbije

DSHV

Hrvati u Vojvodini postali mostom suradnje Hrvatske i Srbije

lis 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Tanjug

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozdravio je u ponedjeljak povrat rodne kuće bana Jelačića hrvatskoj zajednici u Srbiji i poruke hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o novom početku o odnosima Srbije i Hrvatske.

„Poruke koje smo čuli za Hrvate u Srbiji i više su nego ohrabrujuće! Značajne su nam poruke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao kako se ovim činom vidi da Srbija vodi računa o hrvatskoj manjini, da je Srbija spremna nastaviti ulagati u razvoj infrastrukture hrvatske zajednice, kao i najava o uključivanju predstavnika Hrvata u politički život Srbije“, navedeno je priopćenju DSHV-a, prenosi Hina.

S druge strane, dodaje se, zadovoljni smo što je hrvatski ministar Grlić Radman prepoznao u primopredaji rodne kuće bana Josipa Jelačića važan događaj u odnosima Hrvatske i Srbije, koji je simbol želje da se još snažnije krene u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa između dviju zemalja.

„Hrvati Petrovaradina i Novog Sada dobili su primjeren i reprezentativni prostor za rad svojih institucija i udruga, za prezentaciju kulturnog stvaralaštva, za okupljanje i artikuliranje svojih interesa u glavnom gradu Autonomne Pokrajine Vojvodine“, ističe se.

Predsjednik Srbije predao je u petak 16. listopada na uporabu hrvatskoj zajednici dio rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, u čiji je otkup država uložila 600.000 eura. To je, navode u DSHV-u, „do sada financijski najizdašnija podrška srbijanskih vlasti ovdašnjim Hrvatima.“

Svečanosti priređenoj u povodu praznika hrvatske manjine – Danu rođenja bana Josipa Jelačića - nazočio je Grlić Radman u ime premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

DSHV je ministru i vladi RH zahvalio na financijskoj potpori za izgradnju Hrvatske kuće u Subotici, u iznosu od 1.300.000 kuna.

Ugovor o donaciji za izgradnju budućeg središta Hrvata u Srbiji potpisan je tijekom ministrova radnog boravka u Vojvodini.

„Opredijeljeni novac vlade Republike Hrvatske, najveća je donacija koju je u povijesti Hrvatska namijenila hrvatskoj zajednici u Srbiji“, ističe se u priopćenju DSHV-a.

Stranka hrvatske manjine zaključuje da je dolazak i susret najviših državnih izaslanstava Srbije i Hrvatske izravni rezultat djelovanja DSHV-a i Hrvatskog nacionalnog vijeća.

„Tako su Hrvati u Srbiji svojim svjesnim djelovanjem postali ne samo mostom suradnje između dviju država nego i aktivnim čimbenikom u hrvatsko-srpskim odnosima“, navedeno je među ostalim u priopćenju koje je potpisao predsjednik Tomislav Žigmanov.                       

Dnevnik.ba