StoryEditor
prognano 40.000

Hrvati u Vojvodini podsjetili na obljetnicu početka progona srijemskih Hrvata

Piše hina  /  06.05.2023., 10:38h

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) podsjetio je u subotu na 31. obljetnicu početka progona oko 40.000 Hrvata iz Srijema što je za posljedicu imalo drastično smanjenje njihova broja u naseljima u kojima su bili većinsko stanovništvo, obespravljenost, te isključivanje iz društveno političkog života.

Šestoga svibnja 1992. u srijemskom mjestu Hrtkovci u nazočnosti haškog osuđenika Vojislava Šešelja održan je miting Srpske radikalne stranke (SRS) na kojemu su pročitana imena sedamnaestoro mjesnih Hrvata kojima je javno poručeno da se moraju iseliti.  

Taj je događaj u javnosti prepoznat kao početak progona Hrvata s područja Srijema, dijela jugozapadne i zapadne Bačke, među kojima je njih 25 ubijeno, a još se troje vode kao nestali.

„Jedna od tragičnih posljedica događaja iz posljednjeg desetljeća XX. stoljeća je drastično smanjenje broja Hrvata u Srijemu. Na ovom području (Srijemski upravni okrug, općine Beočin i Srijemski Karlovci, te gradske općine Surčin, Zemun i Novi Beograd), na popisu 2022. godine Hrvatima se izjasnilo samo 8398 građana“, priopćio je u povodu obljetnice početka progona DSHV.

Posljednji popis je pokazao da je na tome području veliki udio anacionalno izjašnjenih, te izjašnjenih nadnacionalno kao Jugoslaveni, što za DSHV znači da se na posljedice negativnog ozračja i asimilacijskih procesa mora računati i u budućnosti.

Stranka hrvatske manjine ističe kako i dalje izostaju politike njihovog priznanja u Srijemu, poštivanja službene uporabe hrvatskog jezika, financiranja njihovih ustanova, te obnove sakralnih objekata i obilježja uništenih ratnih 90-tih.

U njoj poručuju i da se ne mire s prisustvom Vojislava Šešelja i ostalih protagonista događaja iz 90-tih u javnosti, što smatraju nedopustivim.

DSHV ipak izražava vjeru u pozitivne promjene jer je ta stranka postala političkim partnerom vladajuće stranke.

„Hrabre nas činjenice da su sve brojnije potvrde da je moguće primjereno komemorirati tragediju srijemskih Hrvata. Na tome želimo intenzivnije raditi, jer zajednica koja ne pamti i ne komemorira vlastito stradanje, koja primjereno ne njeguje sjećanje na vlastite nevine žrtve, jest zajednica koja nema budućnost“, priopćio je među ostalim DSHV.

Za zločine nad Hrvatima u Vojvodini pravomoćno je osuđen pred Mehanizmom za Međunarodne kaznene sudove u Haagu jedino čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, no on i dalje politički djeluje, a u mjestu gdje su se događali zločini nad Hrvatima ima sjedište stranke.

Tijekom 90-ih Hrvati su protjerivani iz Hrtkovaca, Novoga Slankamena, Golubinaca, Sota, Morovića, Erdevika, Kukujevaca, Gibarca, Šida, Vašice, Rume, Iriga, Beške, Maradika, Inđije, Zemuna, Novih Banovaca, Surčina, Srijemske Kamenice, Beočina, Čerevića, Petrovaradina, Srijemskih Karlovaca, Srijemske Mitrovice, Nikinaca, Platičeva, Martinaca, Bača, Plavne, Sonte, Stanišića…

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:25