StoryEditor

Hrvati u Njemačkoj skupili pa poslali 70 tona pomoći Banovini

Piše D  /  13.04.2021., 03:04h

Veliki konvoj iz njemačke pokrajine Bayern s više od 70 tona  humanitarne pomoći stigao je u ponedjeljak u bazu ronilaca u Petrinji za potresom pogođeno područje, pišu 24sata.

Članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic (Hrvatski ratni vojni invalidi) koji su ujedno i članovi volonteri specijalističke ronilačke postrojbe za spašavanje iz vode pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba uz podršku Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i Agencije Promocija ronjenja organizirali su bazu prikupljanja i distribucije humanitarne pomoći postavljanjem sabirnog centra u Petrinji, a akciji su se pridružili brojni ronilački klubovi i centri diljem i izvan Republike Hrvatske, vatrogasne postrojbe i jedinice za spašavanje iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije te udruge proizašle iz Domovinskog rata u grupu Ronioci za Banovinu.

I nakon više od 100 dana provedenih na terenu akcija prikupljanja humanitarne pomoći od strane ronilaca i dalje traje te se i dalje prikupljaju potrepštine i distribuiraju obiteljima kojima je pomoć potrebna.

- Do sada smo prikupili i distribuirali više od 650 tona hrane, odjeće, obuće, građevinskog materijala i ostalih potrepština, te smo zbrinuli brojne obitelji koje su ostale bez svojih domova. Na terenu surađujemo s brojnim relevantnim službama i udrugama, a Promocija ronjenja je zadužena za komunikaciju s donatorima i s ljudima koji su stradali. Veliku važnost za komunikaciju i prikupljanje donacija imale su društvene mreže putem kojih smo prikupili veliki broj donacija - rekla je Andreja Vedrina, direktorica Agencije Promocija ronjenja.

U prikupljanje humanitarne pomoći svojim donacijama su se uključile brojne tvrtke na području Njemačke; BayWa AG, Raab Karcher, MAN Truck & Bus, BTK – Logistik, Pfluger Logistik, Weko Rosenheim, Sebastian Riedl, Baumit Detschland, DHL Freight GmbH i brojne druge.

- Ovo je već drugi konvoj pomoći koju smo prikupili i dostavili za područje Banovine, a do sada smo dostavili više od 120 tona humanitarne pomoći s različitim potrepštinama. Danas smo uz pomoć donacija brojnih tvrtki dovezli više od 70 tona građevinskog materijala, a sutra vozimo više od 180 dječjih paketa za dječji vrtić „Bubamara“ u Glini. Želim se zahvaliti svih donatorima koji su sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj akciji, a s nama su danas i predstavnici tvrtki BayWa, MAN Truck & Bus, BTK – Logistik i Zimmerei Wendlinger - rekao je Ante Šistov, organizator humanitarnog konvoja pomoći.

- Na terenu smo od trenutka katastrofalnog potresa, a trenutno zbrinjavamo 120 obitelji na području Petrinje i okolnim naseljima, a kako bi pomoć bila distribuirana na prava mjesta, surađujemo s predsjednicima mjesnih odbora; Donja Bačuga, Gornja Bačuga, Luščani, Hrastovica, Pecki, Gore, Jošavica te svakodnevno opskrbljujemo ljude koji su pogođeni potresom. Također, opskrbljujemo Češko selo – prognaničko naselje, Bolnicu Sisak, Bolnicu Petrinja i nekoliko staračkih domova - istaknuo je Rene Cipovec, predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

Podršku roniocima pružile su i brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata te Zajednica udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.

- Ovdje se nalazimo od prvog dana katastrofe, obzirom da smo vezani za ove prostore jer smo i sudjelovali u oslobađanju Banovine u vojno redarstvenoj akciji Oluja, a kao što kaže Sveta Majka Terezija: Nemojte čekati vođe nego učinite to jedan drugome, kao čovjek čovjeku - rekao je Tom Kačinari, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, pišu 24sata.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:44