StoryEditor
emisija fokus

Hrvati trebaju masovno izaći na izbore, na kocki je i teritorijalni integritet Hrvatske

Piše desk  /  24.09.2022., 15:02h

Središnja poruka emisije je bila kako su ovi izbori od povijesne važnosti ne samo za BiH i Hrvate u BiH, nego i za Republiku Hrvatsku te ukupnu hrvatsku naciju

U emisiji Fokus RTV Herceg Bosne o važnosti predstojećih izbora i potrebi što masovnijeg odziva Hrvata govorili su Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH te politolog Ivan Pepić.

Središnja poruka emisije je bila kako su ovi izbori od povijesne važnosti ne samo za BiH i Hrvate u BiH, nego i za Republiku Hrvatsku te ukupnu hrvatsku naciju. Naglašeno je kako u slučaju izbacivanja Hrvata iz struktura vlasti u BiH u pitanje dolazi čak i teritorijalni integritet same Republike Hrvatske.

Sugovornici Jurice Gudelja, urednika i voditelja Fokusa, analizirali su i međunarodne okolnosti istaknuvši kako danas u svijetu postoje sile koje žele očuvati Daytonski mirovni sporazum, poput SAD-a, Velike Britanije i Izraela te one koje podržavaju pretvaranje BiH u unitarnu državu pod bošnjačkom dominacijom poput Turske, Njemačke i Irana. To znači da Njemačka uz islamske autokratske i teokratske režime podržava rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Istaknuto je kako se samo masovnom izlaznošću Hrvati mogu obraniti od ponovnog otimanja hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH ali i spuštanja fenomena Komšić na niže razine vlasti.

Diskusija se vodila i oko tog treba li hrvatska politika zauzeti radikalniji stav prema antidaytonskom djelovanju sarajevske politike.

Opširnije pogledajte u videu:

Dnevnik.ba

01. prosinac 2022 23:00