StoryEditor
otvoreno pismo

Hrvati središnje Bosne zahvalni predsjedniku Milanoviću: Ukoliko imate snage nastavite, mi nećemo odustati od naše domovine BiH

Piše DESK  /  26.05.2022., 13:08h

Hrvatski novinari i predstavnici braniteljskih udruga HVO-a središnje Bosne poslali su otvoreno pismo Zoranu Milanoviću, predsjedniku Republike Hrvatske, u kojem mu zahvaljuju zbog njegovog razumijevanja položaja u kojem se Hrvati, posebice u središnjoj Bosni, nalaze već desetljećima. Politiku predsjednika Milanovića, usporedili su s politikom prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Pismo prenosimo u cijelosti.

 Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske, 

        Na inicijativu nas dvoje novinara s dugogodišnjim iskustvom rada u središnjoj Bosni,  uključujući i rat i poraće, Zvonimira Čilića iz Viteza i  Ane Popović iz  Kiseljaka,  kao i potpisnika  ovog pisma,   zapovjednika postrojbi HVO-a i branitelja, koje smo animirali u samo nekoliko telefonskih poziva, želimo Vam najprije reći veliko HVALA!! U naše, te ime mnogih koji su naknadno izrazili želju potpisati ovo pismo! 

Hvala Vam jer razumijete u kakvom položaju se nalaze Hrvati u BiH, posebice središnjoj Bosni, s čime se  borimo kao narod bez kojeg BiH ne bi bilo, narod koji je prvi stao u obranu ove zemlje prvo od JNA i srpskih, a potom i muslimanskih ekstremista. Isti taj narod danas nosi hipoteku brojnih nepravednih haaških presuda i izostanka kažnjavanja zločina nad Hrvatima i etničkog čišćenja mnogih krajeva u središnjoj Bosni u kojima su živjeli Hrvati, od Vareša, Kaknja, Fojnice, Zenice Travnika, Bugojna...  sve do glavnog grada BiH, sjedišta bošnjačkog fašizma  koji je, potpomognut odlukama visokih predstavnika, rezultirao višegodišnjim gaženjem naših političkih prava! Hvala jer ste progovorili o našim patnjama i potrebama, uz njihovo potpuno razmijevanje,  uz rečenicu koja sam koristila u svojim tekstovima: „Hrvati iz BiH nisu glasali za Zorana Milanovića, ali kao da jesu“!  Hvala Vam jer ste nam pokazali da politika može biti častan posao, i kad se svodi na borbu Davida i Golijata, ali časnu i poštenu kakvu  na ovim prostorima  dugo  nismo dožvjeli,  po mome i mišljenju potpisnika ovog pisma, još od smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.   

Pismo smo Vam napisali u vremenu koje je za Hrvate u središnjoj Bosni puno bolnih sjećanja, otvorenih rana koje vape za pravdom. U lipnju i srpnju, u sjećanje na ratnu '93.,  prisjetit ćemo progona  Hrvata iz Travnika i Bugojna, ubojstva osmero djece na košarkaškom igralištu u Vitezu,  Bitke za Pješčaru i odnosa snaga HVO i Armije R BiH koji je bio 1:10,  ne samo u ovoj ključnoj bitci za Lašvansku dolinu već i cjelokupnom ratu u središnjoj Bosni. Sjetit ćemo se i u ubojstva pripadnika humanitarnog konvoja na Busovačkoj planini, progona i etničkog čišćenja Kaknja i Fojnice, zaštićene sanitetske zone potpisom zapovjednika UNPROFOR-a Philippa Morillona. U mislima i molitvama bit ćemo uz Sarafinu Lauš i Anicu Jurić, majke iz Travnika i Kaknja kojima je Armija R BiH ubila po trojicu sinova i muževe, koje su nakon svega gledale kako im unuci odlaze jer za njih nema posla ni perspektive u BiH.  Sjetit ćemo se i etnički očišćenih sela u Kiseljaku i Kreševu, monstruoznog plana etničkog čišćenja Bugojna, nasilnih odvođenja logoraša  i višegodišnje potrage za tijelima koja još nije završena. U mislima ćemo moliti za oprost Dragu Galića, oca nestalog Zorana Galića jer nismo pronašli načina ispuniti njemu i brojnim drugim roditeljima jedinu životnu želju, da prije smrti pokopaju sinove. Dok su njihove kosti iskapali na Rostovu ljeta 2020. godine, odgovorne za ovu i druge tragedije hrvatskog naroda, imenovalo se na najviše dužnosti u BiH.

Puno je ovakvih primjera kojima se hrvatski narod u BiH sustavno i godinama ponižava, ali Vi ste toga svjesni i mi Vam evo uz  neizmjernu zahvalnost za sve dosad rečeno i učinjeno dajemo  podršku da ukoliko imate snage nastavite, jer mi nećemo niti imamo pravo odustati od BiH koje je i naša Domovina jer natopljena je krvlju mnogih naših žrtava, jer je volimo i želimo vidjeti kao zajednicu jednakopravnih naroda i građana i buduću članicu Europske unije.  

S izrazima osobitog poštovanja, 

Umirovljeni brigadni general Mario Bradara, zapovjednik Brigade HVO-a „Josip ban Jelačić“, Kiseljak 

Umirovljeni brigadir Duško Grubešić, zapovjednik Brigade HVO-a „Nikola Šubić Zrinski“, Busovača 

Umirovljeni brigadir Vinko Lučić, MO BiH 

Umirovljeni pukovnik Josip Slišković, zapovjednik Bojne Brigade HVO-a „Stjepan Tomašević“, Novi Travnik 

Ilija Milić, HRVI, Ujedinjeni branitelji HR HB 

Predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojno 

Dnevnik.ba 

02. ožujak 2024 05:16