StoryEditor

"Hrvati Središnje Bosne - heroji u ratu, još veći heroji u miru"

Piše D  /  24.02.2018., 03:02h

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH uputio je čestitiku pripadnicima Zbornog područja HVO-a Vitez povodom 26. obljetnice utemeljenja. 

Raguž je u čestitci naveo kako se u Središnjoj Bosni nije branila samo Lašvanska dolina nego i današnja BiH i današnja Republika Hrvatska. 

 Čestitiku Hrvatske republikanske stranke pročitajte u cijelosti: 

"Obrana Središnje Bosne i pobjeda naših branitelja HVO-a nad deseterostruko brojnijim formacijama ABiH ostati će zlatnim uvezom upisana u hrvatskoj povijesti. Mnogi zaboravljaju kako se u trima enklavama, u Kiseljaku, Vitezu i Žepču, u tadašnje vrijeme nije obranila samo Lašvanska dolina, nego se obranila i današnja Bosna i Hercegovina,  i današnja Republika Hrvatska. Tih mjeseci životi tisuća i tisuća prognanih civila, žena i djece ovisili su o najvećim herojima Domovinskog rata: HVO-u Zbornog područja Vitez.

Životom 2500 branitelja obranjena je sloboda i uspjelo se oduprijeti onima koji su počinili najmonstruoznije zločine nad Hrvatima u prošlom ratu. Zašto se u tome uspjelo? Iz prostog razloga što HVO nikada nije pretendirao na nešto tuđe i nikada nije osvajao nečije, nego je samo branio svoj dom i svoju obitelj. A tko brani svoj dom, obranit će ga bez obzira koliko zloban i moćan bio protivnik. Zato je žrtva naših branitelja zalog koji će se vraćati generacijama i generacijama u budućnosti, toliki da je pitanje hoće li se ikada moći vratiti.

Danas, 26 godina nakon što se HVO u Središnjoj Bosni organizirao u ZP Vitez kako bi se strateški obranio prvo od jednog, pa onda od drugog agresora, čini se kako su poljuljani ideali s kojima se vodilo prije 26 godina i kako se one ideje i planovi koje je netko namjeravao provesti zločinima i oružjem, danas sprovode samo drugim sredstvima. Dižu se optužnice protiv onih koji su se samo branili. Oni koji su svojim životima prvi stali u obranu svojih domova i obitelji, bivaju proglašeni zločincima, dok se u nebesa, na razine viteštva dižu mudžahedini, njihovi zapovjednici i politički vođe iz Sarajeva koji su ih koordinirali u njihovim zločinima, koji se negiraju. Sve to, dok oni koji su u ime Hrvata naslijedili baštinu naših branitelja i koji bi morali samo nastaviti put kojeg su oni svojom krvlju iskrčili, ne samo da sve to šutke promatraju, nego svojim djelima i podržavaju. S punim se pravom danas branitelji pitate „jeste li se za ovo borili“? Za ovu nepravdu i za činjenicu da oni koji su se prije 26 godina skrivali po mišjim rupama ili pobjegli, danas vode glavnu riječ u vašem životu i životu običnog čovjeka?

Poštovani branitelji, nije bilo uzalud. S pravom kažu da onima koje dragi Bog najviše voli, on dadne najteži križ. Vi ste svoje odradili i dali nam slobodu u ruke. Ima ljudi, osobito nas koji smo za vrijeme Domovinskog rata bili djeca, koji ćemo nastaviti vašim putem domoljublja, ali ne vođeni sitnim interesima, nego vođeni hrvatskim idealima. Ima nas koji smo spremni hrabro svakoga pogledati u oči i kazati: HVO nije bio zločinačka vojska i Herceg Bosna nije bila zločinačka tvorevina. Mi nikada nećemo bježati od odgovornosti za ono što je loše počinjeno u ime odore HVO-a, ali isto tako nema tog suda, tužiteljstva ili nasilnika koji će nas ikada moći skrenuti i jednog milimetra od istine. Istina je da su Hrvati Središnje Bosne herojski obranili svoje domove, da su prvi stali u obranu europskih i kršćanskih ideala u borbi protiv islamskog terorizma, da su u svemu tome uspjeli čista obraza i čista srca.

Možda se danas i Bosna i Hercegovina, kao i Hrvatska prema vama ponaša više kao maćeha, nego kao majka država i domovina, to će se promijeniti, jer ima nas koji ćemo uvijek spremno stati u obranu ideala za koje ste se borili i koje nećemo prodati za nečije srebrnjake ili neku poziciju u vlasti. Vi ste svoje dali i svoju dionicu odradili, sada je na nama da nastavimo gdje ste vi stali.

Dok god ijedan od nas živio, vaša žrtva neće pasti u zaborav i vaša herojstva neće nitko uspjeti skinuti s oltara hrvatstva i hrvatske povijesti. Heroji u ratu, još veći heroji u miru. Ponosni što živimo u vašem vremenu!"        

Podsjetimo, proslava 26.  obljetnice utemeljena Zbornog područja HVO-a  bit će održana u utorak, 27.2. u Vitezu. U okviru programa bit će služena sveta misa za sve poginule pripadnike HVO-a ZP Vitez i hrvatske žrvte u Središnjoj Bosni, a nakon toga i svečana akademija u Hrvatskom domu u Vitezu. 

Dnevnik.ba 

13. travanj 2024 20:19