StoryEditor

HRVATI OPET PREGLASANI U Sarajevu nije usvojen ‘studentski ustav‘

Piše D  /  16.05.2019., 09:05h

Naime, prijedlog ustava Bosne i Hercegovine kojeg su izradili studenti iz udruge Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) nije dobro potrebno većinu za usvajanje.

"Za konačni prijedlog Ustava glasovali su zastupnici iz HSPF-a, dok su zastupnici iz Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Banja Luka te Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka SPONA Sarajevo bili protiv, stoga se prijedlog novog Ustava nije usvojio", rekao je kratko Direktnom predsjednik HSPF-a Martin Mikulić.

Studenti iz ove udruge u suradnji s kolegama iz Banja Luke i Sarajeva izradili prijedlog ustava, odnosno, novog ustava države Bosne i Hercegovine koji bi implementirao presude Europskog suda za ljudska prava, slučaj Sejdić - Finci, ali riješio i glavno pitanje Hrvata - slučaj Ljubić, koji je odlukom Ustavnog suda BiH prihvaćen, a skraćeno, u toj presudi se govori o legitimnosti naroda kao natkrovljujućem načelu Ustava.

Kako doznajemo, studentima iz Banjaluke je smetalo spominjanje državne vojske, odnosno, Oružanih snaga BiH i zbog toga nisu podržali prijedlog.

Simulirani studentski parlament kojeg HSPF održava već šest godina održan je danas u zgradi Parlamentarne skupštine u Sarajevu. Ideja je bila da Studenti iz Mostara, Sarajeva i Banjaluke raspravljaju o novom ustavu s obzirom na to da je postojeći ustav de facto Aneks IV. Daytonskog mirovnog sporazuma kao takav neodrživ, a nikada nije ni usvojen od Parlamenta.

Inače, HSPF je osnovan prije 10 godina, a u prosincu ove godine slave i svoj deseti rođendan. Simulaciju parlamenta organiziraju zadnjih šest godina, a one su obično bile u Mostaru u prostorijama Sveučilišta.

S obzirom na to da su mladi i studenti godinama svjedoci stalne političke krize i manjka dogovora među glavnim strankama tri konstitutivna naroda, ne čudi da ni sami nisu prihvatili ustavne izmjene te se oko istih dogovorili, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:03