StoryEditor
manipulacije i spinovi

Tko je i zašto još u izbornoj noći izmislio lažnu vijest o Bećiroviću i Krišto, na koju su nasjeli mnogi, pa i iskusni političari

Piše DESK  /  04.10.2022., 12:48h

Iako nije nikakvo iznenađenje, činjenica da se po bošnjačkoj javnosti još u izbornoj noći počela provlačiti teza kako su "Hrvati Bošnjacima izabrali Denisa Bećirovića za bošnjačkog člana Predsjedništva", dovoljno govori koliko je su zatrovani međunacionalni odnosi u BiH.

Naime, bošnjačkoj javnosti nije dovoljno to što su Hrvatima po četvrti put nametnuli Sejdu Komšića za člana Predsjedništva, nego se sada pokušava relativizirati plebiscitarnu podršku koju su Hrvati dali jedinoj kandidatkinji za hrvatsku članicu Predsjedništva gospođi Borjani Krišto.

Tako se medijskim prostorom provlači teza kako je Bećirović pobijedio Borjanu Krišto u HBŽ-u, odnosno na područjima Livna, Tomislavgrada i Kupresa, gdje dominantno žive Hrvati. Cilj takvih teza je osporiti činjenicu da su Hrvati 99 posto svojih glasova dali upravo Borjani Krišto.

Tako je na području Livna gospođa Krišto osvojila 6565 glasova, a Bećirović 736. Komšić je u Livnu dobio 610 glasova, a Izetbegović 566. Krišto je tako dobila povjerenje oko 77 posto građana izašlih na izbore naspram 8 posto koliko je dobio Bećirović.

image

Rezultati izbora za članove Predsjedništva u Livnu

SCR -

U Tomislavgradu omjeri s još povoljniji u korist gospođe Krišto. Tako je Krišto u Tomislavgradu dobila povjerenje 6436 građana ili čak 88 posto birača izašlih na izbore, dok je Bećirović dobio 334 glasa, tek nešto više od Izetbegovića (249) i Komšića (251).

image

Rezultati izbora za članove Predsjedništva u Tomislavgradu

SCR -

Još izraženija pobjeda gospođe Krišto ostvarena je na Kupresu gdje je dobila preko 90 posto odnosno 1170 glasova, dok je Bećirović dobio svega 41 glas. Komšić je na Kupresu osvojio 46 a Izetbegović 41 glas. 

image

Rezultati izbora za članove Predsjedništva na Kupresu

SCR -

Važno je naglasiti kako u Livnu, Tomislavgradu pa i Kupresu živi značajna bošnjačka zajednica koja je svoje glasove ravnomjerno rasporedila između Bećirovića, Komšića i Izetbegovića.

U Livnu je tako Izetbegović dobio 566 glasova, Komšić 610 a Bećirović 736. U Tomislavgradu 

Cilj ovakvih manipulacija je relativizirati činjenicu da Hrvati kao politički samosvjestan narod ne odustaju od svoga prava na slobodan i nesmetan izbor vlastitih političkih predstavnika. 

Inače, na ove manipulacije su nasjeli mnogi građani pa i iskusni političari poput Vesne Pusić.

Dnevnik.ba

01. lipanj 2023 00:44