StoryEditor
ŠTO AKO SE ANTE IZ ŽZH PROGLASI BOŠNJAKOM?

Hrvati mogu presuditi tko će u Bošnjakom klubu imati većinu i biti vlast u FBiH, a tko oporba!

Piše desk  /  09.11.2022., 16:27h

Jednako kao što su se Edim Fejzić iz Goraždanske županije i Anel Šahinović iz Unsko-sanske županije izjasnili kao Hrvati pa po slovu neustavnog Izbornog zakona (samo)izabrali u hrvatski klub Doma naroda, tako bi se neki novizabrani zastupnik, Ivan, Tomislav ili Ante u Skupštini Zapadnohercegovačke županije mogli izjasniti kao Bošnjak i (samo)izabrati u bošnjački klub Doma naroda Parlamenta FBiH

Ono što bošnjačke stranke 20 godina rade Hrvatima, biraju im izaslanike u Federalni dom naroda, a hrvatske izborne gubitnike u dva su navrata uzimali i za partnere u vlast, sada bi im se moglo vratiti kao bumerang. HDZ BiH, ili neka druga hrvatska stranka bi, naime, mogao presuditi, tko će u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH imati većinu i time biti u vlasti Federacije BiH- SDA i eventualno DF ili “osmorka”, piše Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo već 20 godina, zahvaljujući neustavnom Izbornom zakonu, Bošnjaci biraju nekad 5, nekad 6 izaslanika u hrvatski klub Federalnog doma naroda. Po Petritschewim namatnutim amandmanima 6 uljeza u Klubu Hrvata bilo je dovoljno da se u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji BiH napravi vlast bez stranke ili stranaka za koje glasa većina Hrvata. Tako je 2001. i formirana vlast “Alijanse za promjene” na čelu sa SDP-om iz koje je isključen HDZ BiH iako je ta stranka dobila plebiscitarnu podršku građana hrvatske nacionalnosti. Deset godina kasnije visoki predstavnik Inzko odlučio je da je za isključivanje Hrvata iz vlasti dovoljna i podrška 5 Hrvata izabranih u Klub Hrvata bošnjačkim glasovima, pa je ponovo formirana bošnjačka vlast predvođena SDP-om i SDA-om s hrvatskim izbornim gubitnicima HSP-om i kriminalnom Lijanovićevom strankom “Radom za boljitak”.

No, nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona, kojima je broj izaslanika u nacionalnim klubovima povećan sa 17 na 23, a prag za izbor čelnika FBiH, a time i Vlade FBiH, sa 6 podigao na 11 u svakom od nacionalnih klubova, stranka ili stranke koje dobiju većinsku podršku hrvatskih birača više se ne može zaobići u formiranju vlasti.

– Nakon što je na listopadskim izborima ponovo dobio plebiscitarnu podršku Hrvata HDZ je sada postao “nezaobilazan faktor “u formiranju vlasti, priznaju to sve bošnjačke stranke, ljute na Schmidta što im je pokvario planove da od Federacije naprave bošnjački entitet.

HDZ BiH ili, vjerojatnije dva HDZ-a, u vlasti sada je konstanta, a tko će biti partner hrvatskim strankama SDA ili 8 bošnjačkih stranaka koje su potpisale koalicijski sporazum ovisit će o tome tko će imati većinu u bošnjačkom klubu. Nakon što su se dva zastupnika PDA u Tuzlanskoj županiji priklonila SDA-ovoj koaliciji s DF-om, neizvjesno je koji će bošnjački blok imati 12 od 23 izaslanika u bošnjačkom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ono što su bošnjačke stranke 20 godina radile Hrvatima, birali im izaslanike u Federalni dom naroda i hrvatske izborne gubitnike uzimali za partnere u vlast, sada bi im se moglo vratiti kao bumerang.

HDZ BiH bi, naime, mogao presuditi, tko će u bošnjačkom klubu imati većinu i time biti u vlasti Federacije BiH- SDA s eventualno DF-om ili “osmorka”. Naime, prema uputstvu SIP-a iz svake županije bira se najmanje jedan izaslanik u svaki od nacionalnih klubova, ako je takav izabran u županijsku skupštinu, što je suprotno presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, koju Schmidt nije izmijenio. Tako se i iz Zapadnohercegovačke županije uz 3 Hrvata bira i jedan Bošnjak ( i jedan Ostali) u Federalni dom naroda.

Jednako kao što su se Edim Fejzić iz Goraždanske županije i Anel Šahinović iz Unsko-sanske županije izjasnili kao Hrvati pa po slovu neustavnog Izbornog zakona (samo)izabrali u hrvatski klub Doma naroda, tako bi se neki novizabrani zastupnik, Ivan, Tomislav ili Ante u Skupštini Zapadnohercegovačke županije mogli izjasniti kao Bošnjak i (samo)izabrati u bošnjački klub Doma naroda Parlamenta FBiH. A taj izaslanik onda bi mogao presuditi koja će od bošnjačkih opcija imati većinu u Bošnjačkom klubu i biti partner u vlasti FBiH s dva HDZ-a, a tko će u oporbu. Možda bi takvo što bilo korisno i nužno napraviti, kako bi u Sarajevu vidjeli, osjetili i razumjeli kako to izgleda kada vam drugi bira političke predstavnike i odlučuje tko će biti u vlasti, a tko ne. Hoće li to dogoditi, to je već drugo pitanje.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 03:59