StoryEditor
parlamentarni izbori

Hrvati i Bošnjaci idu zajedno na izbore u Srbiji

Piše hina  /  10.11.2023., 12:50h

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i njegov (DSHV) koalicijski partner Stranka pravde i pomirenja (SPP) predali su Republičkom izbornom povjerenstvu u Beogradu potpise potpore za sudjelovanje na izvanrednim izborima za srbijanski parlament 17. prosinca, objavio je danas vojvođanski list Hrvatska riječ.

Dvije stranke kandidirale su se kao koalicija manjinskih stranaka s izbornom listom "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini", za što je bilo potrebno prikupiti 5000 potpisa potpore.

"Iskustvo koje smo imali u ovom mandatu, u segmentu zakonodavne i izvršne vlasti, pokazalo je da ukoliko su naši glasovi prisutni na tim mjestima mogu se značajnije artikulirati interesi pripadnika nacionalnih zajednica", izjavio je tim povodom čelnik DSHV-a i dosadašnji ministar u srbijanskoj vladi Tomislav Žigmanov.

Hrvatska manjina upozorila na izvješće Europske komisije

Predstavljajući njihov savez kao autentične glasove manjinskih zajednica predsjednik DSHV-a je dodao kako ta stranka želi i dalje biti pozitivan subjekt odnosa u regiji, te napose hrvatsko-srpskih odnosa.

U tome kontekstu hrvatska stranka je upozorila na nedavno izvješće Europske komisije o napretku Srbije prema EU, u kojemu je pozitivno apostrofirano uključivanje predstavnika hrvatske manjine u srbijansku vladu. Za DSHV to je "jasno priznanje koje je jednako značajno kako za srbijansku vlast, tako i za cijelu ovdašnju hrvatsku zajednicu".

"Kao takvo, ono može poslužiti za nastavak i daljnju nadogradnju politike poticanja nacionalno-manjinskih doprinosa demokratskom napretku srbijanskog društva, uz ostvarivanje svih drugih obveza koja Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u Uniji, ima", zaključili su u stranci hrvatske manjine.

"Voljeli bismo biti zastupljeni u predstavničkim institucijama"

DSHV je u aktualnom sazivu srbijanske Skupštine, koja je raspisivanjem izvanrednih izbora raspuštena, imao ministra za ljudska i manjinska prava, skupštinskog zastupnika i dva savjetnika, kao i nekoliko pozicija pri Vladi Autonomne pokrajine Vojvodine.

"Voljeli bismo ostvariti takve rezultate koji će nam omogućiti da ponovno budemo zastupljeni u predstavničkim institucijama, prepoznati kao pouzdani partneri i kao takvi uključeni u procese donošenja odluka", izjavio je ranije čelnik DSHV-a.

Vodstvo te stranke drži da samo sudjelovanjem u tijelima vlasti može ohrabriti oko 40.000 Hrvata u Srbiji da se slobodno očituju u vezi s nacionalnom pripadnošću, obrazuju na materinskom jeziku i njeguju svoju kulturu i identitet.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:00