StoryEditor

Hrvati Bijelog polja obilježavaju 28 godine od izdaje i napada ARBiH

Piše D  /  30.06.2021., 10:06h

Tog dana Armija BiH napala je svoje dojučerašnje susjede, prijatelje Hrvate. Pomoć su imali u bošnjačkim pripadnicima HVO-a jer su zajedno s Hrvatima bili u postrojbama I. bojne. Tu se radilo o čistoj izdaji.

Te kobne noći ubijeno je 11 Hrvata, a 166 odvedeno iz svojih kuća u logore. Logori su bili: Osnovna škola Bratstva i jedinstva Potoci, Skenderove kuće, i IV osnovna škola Mostar. U tim logorima bili su djeca, starci, čitave obitelji. Za vrijeme bošnjačko-hrvatskog sukoba ubijeno je 53 župljana župe Potoci, dok je u cijelom Domovinskom ratu 107. U Bijelom polju najviše su stradali župna crkva i kuća, samostan časnih sestara., kao i brojne obiteljske kuće. Župnik župe Presvetog srca Isusova Potoci don Josip Galić prije dvije godine izdao je knjigu o stradanju Hrvata Bijelog polja u 20. stoljeću pod nazivom ‘Transverzala zla’. Knjiga donosi ratna svjedočanstva bjelopoljskih Hrvata u Drugogm svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu.

Za ovaj ratni zločin protiv civilnog stanovništva 2018. godine drugostupanjskom presudom osuđeni su: Eno Ćurić 8, Ibrahim Demirović 13 i Hebib Čoplelj 5 godina.

Nakon ratnih sukoba Hrvatima je trebalo više od deset godina godina da se vrate na svoja ognjišta u Bijelo Polje. Nekada je župa Potoci brojila oko 4000 vjernika, dok ih danas ima oko 1400. Kuće obnovljene, župna crkva također, kod razrušenog samostana časnih sestara sagrađen novi.

Povodom spomenute obljetnice sveta misa biti će služena u 18 sati u župi Presvetog srca Isusova Isusova, prenosi RTV Herceg Bosne.

Dnevnik.ba

24. rujan 2021 10:48