StoryEditor
‘HRVATSKI SAN‘

Hrvati anonimno otkrili koliko zarađuju! Od programera i direktora do automehaničara i pekara: ‘Kupio sam stan za 130 tisuća eura’

Piše desk  /  12.07.2022., 13:49h

Mnoge je iznenadilo da se i s plaćom pekara u Hrvatskoj može dobro živjeti.

Kolike su plaće u Hrvatskoj, pitanje je koje se pitaju mnogi studenti koji ovih dana gledaju koji fakultet upisati. Nitko ne želi provesti pet godina za stolom da bi nakon toga zarađivao i manje od hrvatskog prosjeka. O tome koliko se zarađuje u Lijepoj našoj raspisali komentatori hrvatskog Reddita, a neki od odgovora su iznenadili i nas, piše dnevno.hr.

Tako jedna 30-godišnja psihologica piše kako joj zarada ovisi o mjesecu, ali u prosjeku zaradi oko 7.000 kuna mjesečno. Na pitanja kako tako malo jer je većina mislila kako psiholozi zarađuju puno više odgovara da već kod upisa profesori upozoravaju kako se psihologiju ne upisuje zbog novca.

“Radila sam u jednom poliklinici u Zagrebu na odjelu s djecom, prije par tjedana sam prešla u vrtić. Ali, plaće su ti u Zagrebu slične. U poliklinici je bila možda za 700-800 kuna veća plaća”, odgovara. Na pitanje zašto nije krenula u privatne vode, Redditovka objašnjava kako se jako puno novaca troši na edukaciju i testove, pa tako test za autizam košta 25 tisuća kuna, a edukacija za njega 12 tisuća.

Nekima prekipjelo 

Jedan zaštitar navodi kako dobije plaću oko 6.900 kuna mjesečno, ali samo ako odradi 300 sati mjesečno.

Loše plaće na takvim radnim mjestima mnoge su natjerale da sreću potraže u inozemstvu. Jedan od njih je Redditovac koji je s posla u jednom poznatom trgovačkom lancu gdje je zarađivao 3.100 kuna mjesečno, otišao u Irsku gdje sada mjesečno zaradi 2.600 eura nakon poreza.

“Kupio sam stan za 130 tisuća eura, pa sad imam kredit od 500 eura”, objašnjava, dok drugi navodi kako kod irske plaće treba biti oprezan, jer se posebno plaća mirovinsko i zdravstveno, pa plaća nakon tih troškova ipak bude manje.

Javio se i 25-godišnji inženjer strojarstva koji zarađuje samo 4.500 kuna, dok 29-godišnji CNC operater ima plaću od 8.500 kuna.

‘Američki san’ u Lijepoj našoj

Bilo je i onih koji su u Lijepoj našoj ostvarili “američki san”.

“Evo tužno moram reći da sam se danas prijavio na plaću od 7 tisuća kao vlasnik firme, ali sam preko paušalnog obrta još zaradio 240 tisuća ove godine. 34 godine, pokrenuo marketing agenciju, radim i kao konzultant za poslovanje i IT rješenja. Za razliku od drugih ja radim maksimalno 40 sati tjedno, 30 dana + praznici, blagdani slobodno. Ako mi ovo sa agencijom dobro krene, smanjit ću radni tjedan na 32 sata, a te uvjete ću dati i zaposlenicima”, piše korisnik.

Drugi 29-godišnji inženjer na tankeru zarađuje 9.000 dolara mjesečno, dok IT-jevac istih godina u Hrvatskoj zarađuje oko 15 tisuća kuna.

Nije loše pekarima ni automehaničarima

Za to vrijeme prevoditelj pripravnik u dvadesetima nakon pet godina fakulteta zarađuje 5.200 kuna mjesečno, dok automehaničar mjesečno odnese kući 12.800 kuna.

Mnoge je iznenadilo da se i s plaćom pekara u Hrvatskoj može dobro živjeti. Tako pekar koji u Zagrebu radi u industrijskoj pekari kaže kako mjesečno zaradi oko 10 tisuća kuna, ovisno o slobodnim danima.

U svakom slučaju nije loše ni biti liječnik. Iako se mnogi žale kako su im plaće male, primjeri na Redditu pokazuju kako je riječ o jednom od najbolje plaćenih poslova u Hrvatskoj. Jedan anesteziolog kaže kako mjesečno zaradi 19.000 kuna, dok 34-godišnji specijalist hitne medicine s četiri dežurstva mjesečno zaradi između 21 i 24 tisuće kuna.

Rekorder po mjesečnoj zaradi

Javio se i jedan novinar koji mjesečno zaradi oko 11 tisuća kuna, ali tek kad se tome pribroje i članci za specijalizirane medije, suradnja na međunarodnim projektima i diskusijama.

Čitajući temu, lako se zabuniti i pomisliti kako je Hrvatska zemlja visoko obrazovanih ljudi koji jako dobro zarađuju. Ipak, u moru informatičara i pekara koji svi zarađuju više od 10 tisuća kuna, javila se i jedna 28-godišnja krojačica koja za osnovicu zaradi 3.750 osnovica, a uz prekovremene oko 4.500 kuna. Manje od nje zaradi samo rezačica salame u Konzumu koja mjesečno kući odnese 3.500 kuna.

Učitelj informatike u osnovnoj školi s 15 godina iskustva zaradi 7.500 kuna, a 26-godišnji taksist zarađuje 500 kuna više od toga.

Ipak, rekorder kad se gleda iskustvo i zarada je ipak bio 18-godišnjak koji prodaje kukuruz na plaži, a koji dnevno zaradi 500 kuna.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:52