StoryEditor
priopćenje

HRS: Zdravstvo u HNŽ organizirano "odokativnom" metodom

Piše desk  /  07.01.2023., 20:45h

Financijski plan ZZO-a HNŽ-a ne radi se sukladno potrebama osiguranika i sukladno Programu zdravstvene zaštite. Šifrarnik usluga koje osiguranici plaćaju je star 43 godine i ne obuhvaća uopće niz usluga koje osiguranici plaćaju. Postupak javne nabavke zdravstvenih usluga, iako je zakonska obveza, ne može se raditi, jer Zavod nije u stanju uraditi tehničku specifikaciju. Po priznanju savjetnika Rade Bošanjaka i resornog ministra Opsenice, umjesto Programom zdravstvene zaštite, zdravstvo je organizirano „odokativnom“ metodom.

Sve su ovo zaključci koji se mogu donijeti nakon rasprave na zadnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a koju su vodili zastupnici HRS-a s vodstvom županijskog zdravstva u HNŽ-u, ali i odgovora na ranija naša zastupnička pitanja. Tema je bio financijski plan ZZO-a HNŽ-a kojeg nije predstavila v.d. ravnateljica Ana Vidačak, nego savjetnik i dugogodišnji ravnatelj istog, bez mandata, g. Rade Bošnjak.

Sve je krenulo inicijativom HRS-a koja je bila upućena ministru Opsenici o usklađivanju ugovora sa zdravstvenim ustanovama sa Zakonom, što i resorno ministarstvo, ali i Zavod izbjegavaju. Usklađivanje bi dovelo do toga da, primjerice, pojedine zdravstvene usluge koje javne zdravstvene ustanove ne pokrivaju, mogu biti pokrivene putem privatnih ustanova. U HNŽ-u se to izbjegava, pa imamo slučaj da osobe iz drugih županija mogu dolaziti sa zdravstvenom iskaznicom u privatne klinike u HNŽ, što nije moguće stanovnicima HNŽ-a. No, krenimo redom.

Jedinstvena metodologija za ugovaranje donesena je 2013.godine nakon čega su doneseni Standardi i normativi koji nisu nimalo u skladu s jedinstvenom metodologijom. Da bi se ugovaralo s privatnim ustanovama trebaju postojati i određeni preduvjeti kao što je Osnovni paket prava koji je donesen, ali s obzirom da nije usvojen niti jedan provedbeni akt Osnovni paket prava je neprimjenjiv.

Zavod za javno zdravstvo treba izraditi prijedlog Plana i programa mjera zdravstvene zaštite na temelju stvarnih podataka o zdravstvenom stanju i potrebama stanovništva na osnovu kojeg se donosi Program zdravstvene zaštite o pružanju zdravstvenih usluga koje su predmet ugovaranja, za svaku godinu.

Na početku sjednice smo, prije izlaganja g. Bošnjaka uputili zastupničko pitanje g. Opsenici da nam dostavi upravo ova dva dokumenta kako bismo vidjeli na osnovu čega ZZO HNŽ uopće donosi svoje planove utroška sredstava i ugovaranje u ime svojih osiguranika. Financijsko izvješće koje je prezentirano zastupnicima potvrđuje kako se novac troši bez primjerenog Programa zdravstvene zaštite. To već godinama osjećaju oni koji uredno plaćaju banjsko liječenje preporučeno od strane liječnika, kupuju skupe lijekove, plaćaju privatne preglede i dijagnostičke pretrage. Nadležni se u međuvremenu prepisuju, dopisuju i ignoriraju, združeni u nečinjenju ništa kako bi osiguranici dobili pravovremenu, integriranu učinkovitu i kvalitetnu uslugu.

Na pitanje o javnoj nabavci zdravstvenih usluga, savjetnik Bošnjak reče kako je isto nemoguće, jer ne mogu uraditi tehničku specifikaciju koja je neophodna po Zakonu o javnoj nabavi. Tu smo saznali kako se koristi šifrarnik star 43 godine i ne obuhvaća niz usluga koje uredno naplaćuje. ZZO HNŽ osim toga stimulira bolnice da unose ispravne šifre. Postavlja se pitanje koje šifre…Objasnio nam je Bošnjak da je osim šifarnika upitan i tarifnik. Nema ni mreže zdravstvenih ustanova.

Informirao nas je savjetnik kako je ljetos, dok je još bio direktor ZZO HNŽ bez mandata, uputio inicijativu Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za usklađivanje metodologije i standarda i informativa, ali nije dobio odgovor. Odgovor je izostao i iz Federalnog Ministarstva zdravstva. Treba li napominjati da su i jedno i drugo pod kontrolom HDZ-ovih kadrova kao što je i sam g. Bošnjak?

Umjesto da putem medija nastavljaju „obračun“ sa zastupnicima HRS-a kojeg su imali u Skupštini, pozivamo i savjetnika, i ministra, ali i cijelu Vladu da konačno krenu raditi po Zakonu i za potrebe onih koje predstavljaju. Zdravstvo u HNŽ-u košta godišnje više stotina milijuna KM, što je sasvim dovoljno za pokrivanje zdravstvenih potreba žitelja. Umjesto toga troše se netransparentno i nenamjenski, za potrebe bogaćenja pojedinaca. Neće ići gospodo! HRS će u Skupštini nastaviti sa raskrinkavanjem svake netransparentno utrošene KM poreznih obveznika, a i radit ćemo kaznene prijave. Za razliku od savjetnika Bošnjaka, ministra Opsenice, ali i cijele Vlade, mi ne djelujemo „odokativno“.

19. travanj 2024 19:07