StoryEditor
(ne)radna zbrka

HRS: U Mostaru nije zabranjen rad nedjeljom, nego poslodavci biraju neradni dan u tjednu

Piše DESK  /  30.03.2022., 14:13h
HRS se na svojoj Facebook stranici oglasio povodom jučerašnje odluke o neradnom danu u tjednu. Priopćeno je kako to ne vrijedi za djelatnike kladionica kada se hvale „danom za obitelj“ budući da se radi o resoru koji se vodi na razini Federacije.

Hrvatska Republikanska stranka, Gradski odbor Mostar na svom Facebook profilu oglasila se povodom jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara u kojemu je donesena odluka o radnom vremenu.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara odlučeno je da poslodavci moraju svoje trgovine i trgovačke centre zatvoriti na jedan dan. Iz HRS-a smatraju da je važno definirati nekoliko stvari oko usvojene Odluke o radnom vremenu u Gradskom vijeću, zbog građana, ali i cjelokupne javnosti.

„Prvo, Odluka koju je jučer G.V. Mostara usvojilo ne govori o bilo kakvoj 'zabrani rada nedjeljom', nego se radi o 'Odluci o radnom vremenu', kako stoji u samoj Odluci. Nikakva zabrana rada nedjeljom, kako su pojedinci iz redova HDZ-a BiH 'izletjeli' komentirati u medijima, što su mediji preuzeli kao naslov prije“ stoji u priopćenju HRS-a.

HRS ne razumije kako su oni mogli tvrditi da se nedjeljom neće raditi, kada tekst nije uopće usvojen Odlukom u sadržaju kakvom su oni predlagali.

Najvažniji članak Odluke je, upozoravaju, čl. 5, stavak 4 koji kaže, "Izuzetno od odredbi stavka (1) ovog članka pravne i fizičke osobe iz oblasti trgovine mogu kao dan tjednog odmora odrediti i neki drugi dan". Odlukom koja je usvojena omogućeno je pravnim i fizičkim osobama iz oblasti trgovine kao dan tjednog odmora odrediti i bilo koji drugi dan.

„Mi smo to predlagali od samih početaka rasprave na ovu temu, odnosno od prvog od tri neuspješna prethodna puta kada se ova Odluka pokušala usvojiti, a nije zbog unutar hadezeovskih razmirica na relaciji gradonačelnik – vijećnici. Gradonačelnik nije prisustvovao nijednoj od 3 rasprave o ovoj Odluci“, priopćeno je iz HRS-a.

Odluka se neće odnositi na pojedine sektore, poput primjerice kladionica, koje su nadležnost federalnog ministarstva financija.

„Prema tome, ponovit ćemo ono što smo rekli pojedinim kolegama iz HDZ-a, ako se već hvale „nedjeljom za obitelj“, zašto to ne vrijedi za obitelji djelatnika kladionica, budući da se radi o resoru kojeg oni vode na razini Federacije“, stoji u priopćenu HRS-a.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 08:25