HRS: Tražit ćemo ponovno brojanje glasova na području tri županije, zadovoljni smo rezultatima unatoč koruptivnom izbornom procesuFENA
StoryEditor
opći izbori

HRS: Tražit ćemo ponovno brojanje glasova na području tri županije, zadovoljni smo rezultatima unatoč koruptivnom izbornom procesu

Piše fena  /  11.10.2022., 13:36h

Čelnici Hrvatske republikanske stranke (HRS) istaknuli su kako su zadovoljni ostvarenim izbornim rezultatom unatoč brojnim uočenim neregularnostima u izbornom procesu zbog kojih će, kako su najavili, pokrenuti pravne korake.

- Zadovoljni smo rezultatima, jesmo li mogli bolje – jesmo, ali ostvarili smo rast na području Federacije od preko 100 posto. U odnosu na 2020. godinu narasli smo za skoro 4.000 glasova što je za nas odličan rezultat. Ostvarili smo ulazak u Posavsku, Hercegbosansku, Zapadnohercegovačku i Hercegovačko-neretvansku županiju (u kojoj za sada držimo treći mandat, ali vjerojatno ćemo ga nekim čudom izgubiti). Naš cilj je bio osvajanje federalnog mandata kroz HNŽ i taj cilj smo ostvarili - izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Gradskog odbora HRS-a Mostar Silvio Bubalo.

Što se tiče rezultata ostalih stranaka Bubalo je ustvrdio kako je HDZ BiH izgubio 6.000 glasova u Mostaru, a glavni razlog je što se nisu fokusirali na ekonomske teme.

Osvrnuo se i na rezultat HDZ-a 1990 koji je, po njegovim riječima, pokazao da se i bez općinskih i gradskih organizacija može napraviti dobar rezultat.

- Na primjer, u Čapljini nisu imali kandidata, a osvojili su 1.600 glasova. Očigledno su se odlučili za rad na terenu, a također su pokazali i hitrinu svog glasačkog tijela u Prozor-Rami - dodao je Bubalo.

Izborne krađe i malverzacije

Predsjednik HRS-a Slaven Raguž osvrnuo se na sam izborni proces, kazavši kako je međunarodna zajednica izmjenama izbornih pravila “do krajnjih granica kontaminirala taj proces, omogućila izbornu krađu i malverzacije te omogućila najkoruptivniji izborni proces u povijesti BiH”.

- Uradili smo analizu svih biračkih mjesta, gdje smo ustvrdili da je na pojedinim mjestima došlo do porasta izlaznosti od preko 70 posto. Prosjek izlaznosti 2018. je bio oko 50 posto, a sada imamo situaciju gdje je on preko 90 pa sve do 100 posto. Te analize ćemo proslijediti pravnim institucijama i međunarodnim zajednicama, kako bi se pokrenule eventualne aktivnosti - kazao je Raguž.

Predsjednik HRS-a kazao je kako se izbori u BiH uopće ne trebaju održavati, ako se u sljedeće dvije godine ne donesu tehničke izmjene Izbornog zakona.

- Samo bih naveo podatak u Mostaru gdje je nama, kada se sve usporedi, ukradeno po petnaestak glasova po biračkom odboru gdje nismo imali naše promatrače. Otprilike oko 900 glasova nam je ukradeno samo u Mostaru i to možemo dokazati - poručio je Raguž.

Predsjednik HRS-a poslao je i poruku Misiji OESS-u u BiH:

- Ako mislite nešto promatrati, imamo vrlo bogat ornitološki fond u Hutovu blatu pa neka ptice promatraju. Svakim njihovim promatranjem i izvješćima, naš proces ne samo da nazaduje nego biva sve korumpiraniji. Ako žele pomoći, neka nametnu i tehničke izmjene izbornog procesa kako bi se osiguralo da ne dođe do krađe demokracije i glasova.

Zahtjev za ponovno prebrojavanje u pojedinim županijama

Član Predsjedništva HRS-a Slaven Bevanda kazao je kako je na pojedinim biralištima u Čapljini, Čitluku, Ravnom, Neumu i Konjicu zabilježeno stopostotno povećanje izlaznosti u odnosu na izbore 2018. godine zbog čega će HRS-a od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zatražiti provjere listića i provjeru valjanosti potpisa birača na tim biralištima.

Također, Bevanda je rekao kako će HRS tražiti ponovno prebrojavanje glasova na području HNŽ-a, ZHŽ-a i HBŽ-a.

- Imamo informacije da su pojedine stranke iz HBŽ-a već podnijele te zahtjeve. Pojedini kandidati imaju sto posto preferencija, a na nekim biračkim mjestima imamo situaciju gdje pojedine stranke nemaju nijednu preferenciju što je nemoguće. Smatramo da su to već dovoljni osnovi za prebrojavanje svih listića. Ponovno prebrojavanje u HNŽ-u je važno jer je to od velikog utjecaja na izborni rezultat više političkih stranaka. Ako se pokažu da su pojedini potpisi birača falsificirani, tražimo da se pokrenu odgovarajuće istrage protiv ljudi koji su sudjelovali u tome – poručio je Bevanda.

On je komentirao i odluku visokog predstavnika o izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, kazavši kako se ne slaže s ocjenom Christiana Schmidta da je tim izmjenama provedena presuda u predmetu Ljubić.

- Izmjenama Izbornog zakona kojega je nametnuo visoki predstavnik jedan dio rasporeda mandata je prihvatljiviji nego ovaj do sada, jer se osigurava bolja i pravičnija zastupljenost hrvatskog naroda s prostora cijele BiH, a nažalost tu još ostaje fenomen Goražda i sličnih mjesta. Dio koji uključuje smanjenje ovlasti Doma naroda u pogledu zaštite vitalnog nacionalnog interesa, nije dobar. Ovo je nedovoljno da zaštiti interese hrvatskog naroda - zaključio je Bevanda.

Dnevnik.ba

13. srpanj 2024 19:20