StoryEditor
POZIVAJU GA DA REAGIRA

HRS: Schmidt nije u BiH došao samo primati plaću, nego je i zaraditi

Piše Desk  /  05.03.2024., 12:50h

Schmidt mora uvesti modernu tehnologiju u izborni proces, jer ‘domaće snage‘ to nikada neće napraviti. Ne djelomično, ne kao pilot projekt, nego kao cjelokupan paket koji će lokalne izbore 2024. obilježiti kao konačan povratak demokracije. Neka to bude posljednja odluka, ne u njegovom mandatu, nego OHR-a kao institucije općenito, poručuju Republikanci

Hrvatska republikanska stranka oglasila se povodom činjenice da visoki predstavnik nije, iako je to najavio, donio izmjene Izbornog zakona koji se odnose na integritet izbora. Pozvali su ga da ispuni obećanje koje je tada dao, a to je da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona.

Na početku citiraju riječi Christiana Schmidta koje je javno izgovorio Schmidt 19. prosinca 2023. godine.

"Uvođenje demokracije probudilo paniku kod vladajućih"

"U naredne dvije tri sedmice bi svi željeli vidjeti rezultat. Ako do njega ne dođe, onda ne možemo ovisiti od nekih obećanja ‘sljedećg tjedna (će biti)‘. Ne! Ovog tjedna mora i ako se ne uradi, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost i ovlaštenje da to donese", rekao je tog dana visoki predstavnik.

Iz HRS su istakli da je "prijetnja" uvođenje demokracije u izborni proces probudila paniku kod vladajućih.

"Pa su odjednom našli snagu za pregovore oko dogovora, dogovore oko pregovora, u cilju kupovine vremena. Sve samo da se ništa ne mijenja do lokalnih izbora", navodi se u priopćenju.

Smatraju da su lokalni izbori itekako važni zato što se na nivoima jedinica lokalne samouprave dogovaraju javne nabavke, tenderi, usvajaju prostorni planovi za koncesije itd.

"Nije to toliko važno političkim strukturama, koliko stranačko-tajkunskim koji ih potplaćuju. Samo uzmite primjer koncesija za solarne elektrane. Izbornim procesom u kojem bi odlučivao onaj tko glasuje, a ne onaj tko broji, odnosno, uvođenjem demokracije u izborni proces, dovodi se u opasnost cijela ta hobotnica. I tako, kupiše oni ne ‘dvije tri sedmice‘, nego dva tri mjeseca. Od samopouzdane ‘jedne osobe u gradu‘ ni glasa, ni traga!", navodi se.

Schmidt nema hrabrosti 

Napominju da je više teorija zašto Schmidt ne reagira.

"Jedna govori kako je u neugodnom položaju zbog Dodikovih izjava i najava. No, znajući kako Dodik identično izjavljuje i najavljuje već 18 godina, a nikako da s riječi pređe na djela, baš bi ga, nametanjem modernizacije izbornog procesa, trebalo dovesti u poziciju da konačno djeluje, ako ima hrabrosti. A nema je, niti će je ikada imati!", ističu iz HRS-a.

Dodaju da druga teorija govori o protivljenju Delegacije EU, jer EU, valjda, daje novac.

"Posljednjih  tjedana, prigodom različitih sastanaka s predstavnicima Vlada Italije, Austrije, Njemačke, Poljske i Nizozemske kada im je podijeljena informacija o (možebitnom) protivljenju Delegacije EU na djelovanje OHR-a po pitanju uvođenja modernih tehnologija u izborni proces, svi redom su pokazali iskrenu konsternaciju. Začuđenost je tim viša kada im se podijeli informacija o sredstvima koje njihovi porezni obveznici preko EU ulažu u BiH, a koji netragom nestaju, nenamjenski utrošeni. Dakle, kada se sve zbroji i oduzme, nije problem ni u čemu, nego u volji! Što se onda čeka?!", priopće no je. 

OHR odgovaran za kompromitaciju izbornog procesa 

Tvrde da je OHR itekako odgovoran što je ionako kompromitiran izborni proces, dodatno unazađen.

"Imajući iskustvo s Općih izbora 2022., ako se ništa ne dogodi, lokalne izbore 2024. će obilježiti niska izlaznost stvarnih birača, direktno proporcionalna ubačenim glasovima onih nestvarnih. Uz to, obilježit će i otežano popunjavanje članova biračkih odbora, što će također ići na ruku vladajućim strankama, koje su, usput rečeno, debelo krenule u organizaciju izbornih malverzacija za lokalne izbore 2024. Zbog izostanka Schmidtove reakcije, nakon što je postalo očigledno kako do dogovora u Parlamentu neće doći, s pravom se postavlja pitanje svrhe OHR-a kao institucije?!", smatraju u HRS-u. 

Schmidt nije u BiH došao samo primati plaću, nego je i zaraditi 

Naglašavaju da ako Schmidt zaista želi pokazati kako nije došao u BiH samo plaću primati, nego je i zaraditi, onda mora ispoštovati obećano.

"Mora uvesti modernu tehnologiju u izborni proces, jer ‘domaće snage‘ to nikada neće napraviti. Ne djelomično, ne kao pilot projekt, nego kao cjelokupan paket koji će lokalne izbore 2024. obilježiti kao konačan povratak demokracije. Neka to bude posljednja odluka, ne u njegovom mandatu, nego OHR-a kao institucije općenito. Odgovornost za BiH moraju preuzeti stanovnici BiH, a bez izbornog procesa u kojem odlučuju birači, a ne brojači, to je nemoguće", zaključuje se u priopćenju Hrvatske republikanske stranke.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 08:09