StoryEditor

HRS: Preko e-učionica, e-ploča, do e-migracije

Piše D  /  14.09.2018., 12:09h

Ovih dana po općinama i gradovima ZHŽ-a, nakon gotovo dva prospavana mandata, sjetiše se pred izbore škola i djece pa redom ugrađuju kojekakva E-pomagala. Kad nema izbora, škole se sjećaju isključivo kada treba uposliti nekompetentnu rodbinu ili podobne poslušnike.

Prije nekoliko dana CCI je objavio izvješće o radu Skupštine i Vlade ZHŽ, u kojem se vidi sav jad i bijeda nerada naših zastupnika. Jedna stranka ima većinu i u Skupštini i čini Vladu, a financijski pokazatelji i rezultati rada katastrofalni. Zar nije porazan podatak da Skupština ZHŽ u 4 godine odradila samo 5,5 radnih dana, a Vlada 12. Skup nerad na dobro plaćenim pozicijama. Na desetine milijuna KM poreznih obveznika koje su otišle za nerad. Zašto, umjesto financiranja nerada, tijekom ove 4 godine premijer Zdenko Ćosić nije financirao školstvo koje „izdašno“ daruje ovih dana?

Hrvatska republikanska stranka (HRS) je u više navrata pisala projekte uvođenja jedinstvenih pedagoških standarda u školstvo, uvođenje jedinstvenog i stručno napisanog nastavnog programa na minimalni period od 5 godina (kako bi se spriječilo definiranje istog od strane nakladnika), donošenja normativa o težini đačke torbe, itd. Iste smo prezentirali na GV Širokog Brijega i slali na adresu Vlade ZHŽ i svaki redom je odbijen.

Također, kod nadležnih institucija i ministarstava tražili smo izvješća o stanju maloljetničke delikvencije, ispitivanja na korištenje opojnih sredstava, drastične kazne za trgovine koje maloljetnicima prodaju cigarete i alkohol, kao i donošenje zakona s kojim bi se zabranilo otvaranje poslovnica kladionica u udaljenosti od 500m od školskih ustanova. Umjesto ikakve reakcije, dobili smo izvješća o hodajućim stativama, kršenje zakona o prostornom uređenju od strane same Vlade, itd.

Gospodine Ćosiću, nismo slijepi pored zdravih očiju. U ova nepuna dva mandata jednu brigu koju ste imali je ona za zbrinjavanje rodbine, kumova i stranačkih istomišljenika. Dosta nam je vaših pogodovanja i postavljanja podobnika na funkcije o kojima ništa ne znaju pa rade samo ono što im jednako takav premijer omogućava: rad za stranku o kojoj ovise i koju brane iznad svega.

Stranka iznad socijalno ugrožene djece, iznad građana kojima ste uništili tvornice, iznad potreba školstva, zdravstva, obrtništva… Zato smo jedna od županija u vrhu po iseljavanju. Nema mlađih osoba koje nemaju nekoga ili su same na tom putu traženja posla i života negdje van ŽZH. Za to vi koji vladate preko 25 godina ovom županijom morate snositi odgovornost.

Ukazivanjem na greške u sustavu HRS „ne dijeli narod“, kako to ovih dana tvrde iz „stožerne“ stranke, nego želimo postići njegovu korekciju do potpune smjene koruptivnih, seksističkih, kriminalno patogenih i sl. odnosa uzrokovanih političkom okupacijom stručnih mjesta. Kako dosada nismo, nećemo ni odsada štedjeti nerad, devastaciju, nebrigu, nasilništvo, degradaciju morala, radne etike, odgovornosti.

Informatizacija školstva je jako bitna stvar i o njoj se ne bi trebalo propagandistički pričati od izbora do izbora, jer ste na pozicije postavili stranačke poslušnike koji o tome nemaju pojma, niti su po tome pitanju pokušali bilo što na tom planu uraditi u zadnjih 8 godina.

Uvodite „E-mobilijar“, koliko ste uložili u polaganje optičke infrastrukture kako se ne bi događalo da pri omanjoj kiši nestane telefonskog signala i interneta u školama u Ljubuškom, Širokom i drugim mjestima? Koliko ste uložili u uređivanje parkova i mjesta za igru djece? Šta bi sa uplatom doprinosa djelatnika škola?

Puno pitanja na koja niti najsuvremenija E-oprema ne bi znala naći odgovor. I pitamo se zašto umjesto E-škola imamo E-migracije cijelih obitelji.

Dnevnik.ba

 

15. travanj 2024 02:25