StoryEditor
priopćenje

HRS o dodjeli grantova mladima u HNŽ-u: Ako ne želite prodati dušu partiji i pokopati savjest, nema vam mjesta ovdje

Piše Fena  /  22.01.2022., 13:46h
Hrvatska republikanska stranka oglasila se priopćenjem u povodu dodjele grantova za mlade od strane Vlade HNŽ-a.

"Ako netko želi znati kako u praksi funkcionira „demografska strategija hrvatskog naroda“, „dosljednost u rješavanju hrvatskog pitanja“, a osobito prave dimenzije „svađa“ HDZ-a sa SDA/DF i ostalim partnerima, neka pogledaj popis korisnika granta za mlade znanstvenike Vlade HNŽ. Redom članovi partije, provjereni dokazani partijski simpatizeri i rodbina. Poruka mladima, ali i znanstvenicima: ako ne želite prodati dušu partiji, zatomiti svijest, pokopati savjest i učlaniti se u partiju, nema vam mjesta ovdje!

Na posljednjoj sjednici Skupštine HNŽ-a, kada se odlučivalo o Proračunu, HRS je amandmanski tražio da se od sredstava namijenjenih „mladim znanstvenicima“ dio dodjeli „Intera“ tehnološkom parku. Taj tehnološki park, bez ikakve političke pozadine, veza i poveznica s bilo kojom strankom, radi na razvoju ICT industrije, dajući prostore i resurse mladim programima, informatičarima i svima drugima koji žele raditi na modernim tehnologijama. Amandman je odbijen od strane HDZ/SDA većine, riječima, kako se radi privatnicima koji, ukoliko žele, imaju mogućnost tražiti druge poticaje. Razlog zašto smo ovo tražili bio je jednostavan: željeli smo da naš novac ode uistinu za razvoj i pomoć znanosti, osobito mladim znanstvenicima, a ne u stranačko predizborne svrhe.

Dogodilo se baš to. Jednako kao što se po Odluci Vlade HNŽ netransparentno dodjeljuju novci (pomno probranim) medijskim kućama, bez javno i mjerljivo dostupnih kriterija Vlada je na isti način pomogla stranačku znanost. Dok nam višestruko nagrađivani studenti i neodiplomanti odlaze u inozemstvo i/ili pune zidarske skele, ukoliko se odluče ostati u BiH, koalicija SDA/HDZ/DF novčano nagrađuje partijske poslušnike, gradeći sebi potpore za predstojeće izbore.

Ovim putem zahvaljujemo premijeru Nevenku Hercegu i resornom ministarstvu Rašidu Hadžoviću što su nam i na ovom primjeru pokazali prave dimenzije „svađe“ dviju vladajućih stranaka. Hvala im što su nam pokazali po tko zna koji put koji je isključivi smisao i cilj njihove politike. Pokazali ste koliko ste iskreni u borbi za interes svoga naroda, odnosno da je ta borba u biti samo trgovina s jasno istaknutom cijenom.

HRS će na prvoj sljedećoj sjednici Skupštine HNŽ-a tražiti da se javne objave kriteriji dodjele novca ovog granta, kao i donošenje zaključka kojim će se, sukladno Zakonu o reviziji, tražiti revizorski pregled načina dodjele ovih sredstava. Ovo predradnje će nam poslužiti za eventualnu prijavu nadležnim pravosudnim institucijama. Trošenje novca poreznih obveznika, odnosno, našeg novca u partijsko privatne svrhe mora jednom prestati. Vladajuće stranke iz proračuna dobivaju milijune KM, iznose sasvim dovoljne za financiranje svojih znanstvenika, ali i njihove rodbine i kumova", piše u priopćenju.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2022 20:29