StoryEditor
obrazovanje

HRS: Nakon što se cijeli mandat pravio mrtav, pred izbore oživio ministar Hadžović!

Piše desk  /  24.09.2022., 10:58h

Priopćenje koje potpisuje Vesna Šunjić, nositeljica liste HRS-a za skupštinu HNŽ-a, prenosimo u cijelosti

Na početku školske godine ministar Hadžović nije propustio priliku pohvaliti se po medijima brojnim uspjesima Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta kojem je na čelu. Imajući u vidu da nam je svako drugo dijete funkcionalno nepismeno teško je shvatiti čime se to točno ministar ponosi, pa krenimo redom.

Najviše je, kaže, ponosan što su sa zakašnjenjem osigurali besplatne udžbenike upitne kvalitete za učenike redovnih škola, dok o radnim bilježnicama, nastavnim listićima i zbirkama ne čusmo ni riječ. Kao ni o upisnini. Navodi kako su poseban naglasak stavili na provođenje inkluzije, angažiranjem osoba koje su bile na listama Službe za zapošljavanje, kao asistenata u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju čije su troškove snosili roditelji. Ne zna se je li se ministar hvali, ili se žali? Ne znamo je li ministar svjestan da u središtu HNŽ-a dijete u invalidskim kolicima može pristupiti samo jednoj srednjoj školi? Da većina škola nema ni osnovni stručni kadar koji bi osigurao podršku djeci s teškoćama?

Pohvali se ministar (i osta živ) pravovremenom, adekvatnom i kvalitetnom organizacijom nastave za vrijeme pandemije. Znaju i nastavnici i učenici i roditelji koliko je bila adekvatna, a direktne posljedice kvalitete su rupe u znanju koje ćemo osjećat još godinama. Nastava na daljinu izvođena je protuzakonito, škole su na sebe preuzele uloge zdravstvenih radnika i civilne zaštite dok se ministar pravio mrtav. Je li ministar do današnjeg dana usvojio Pravilnik o online nastavi ili je zadovoljan improvizacijom? Škole već godinama imaju ogroman broj radnika na određeno, školske godine počinju bez natječaja, ugovori se produžavaju svakih 2 mjeseca.

Kaže ministar da prati suvremene trendove i da je poseban fokus stavio na opremanje škola kako bi naši učenici imali što kvalitetnije uvjete za stjecanje znanja i vještina. Stvarno stanje kaže kako praktična nastava iz prirodnih znanosti skoro da i ne postoji. Uslijed nedostatka osnovnih nastavnih pomagala nastavnici su prinuđeni improvizirati. Je li Vlada čiji je ministar usvojila Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju? Je li ministar predložio strategiju sporta i kulture? Je li nametnuo jedinstvene kriterije koji će osigurati da se u škole zapošljavaju najbolji kadrovi? Je li ministar usvojio Pravilnik o organizaciji ekskurzija, izleta i škole u prirodi? Ili će ih I dalje svaka škola organizirati kako želi, s agencijama s kojim želi bez ikakvih minimalnih kriterija?

Hvali se ministar nadalje kako je značajno pomogao rad sportskih i kulturnih institucija i društava, vrhunskih pojedinaca i kolektiva. Podijelio je ministar tako 240.000 KM na 151 udruženja i pojedinaca kao potporu kulturi, te 280.000 KM za 170 primatelja potpora za sport. Ima se, može se, dijeli se, samo registriraj kakvo udruženje ako si blizak vladajućoj eliti. Kako se registriraju udruženja bit će brzo udruga po glavi stanovnika. Voli Ministarstvo dijeliti i ne iskazati transfere u financijskim izvješćima, pa je tako Ured za reviziju institucija FBiH primijetio kako je Ministarstvo zaboravilo iskazati tekuće transfere u iznosu od 14.582.220 KM, za čiju realizaciju je nadležno, kao i obveze po tim transferima u iznosu od 2.538.928 KM.

Utvrdili su revizori kako je ministar podijelio 450.000 KM na temelju zahtjeva korisnika, bez utvrđenih kriterija za raspodjelu sredstava i javnog poziva, bez ugovora kojima bi se regulirala obveza i način izvještavanja o utrošku sredstava. Transfer za pomoć medijskim kućama u iznosu od 220.000 KM raspodijeljen je bez javnog poziva i bez mjerljivih kriterija za odabir korisnika.

Na kraju reče ministar, kandidat na listi za županijsku skupštinu, kako smatra da će građani znati vrednovati i prepoznati tko zaista radi u njihovom interesu i ponaša se kao servis građanima. Nadamo se i mi, ministre jer propusti, djela i nalazi revizora govore glasnije od bilo koje izgovorene riječi, navodi se u priopćenju koje potpisuje Vesna Šunjić, nositeljica liste HRS-a za skupštinu HNŽ-a.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:59