StoryEditor
Kenan Dautović

HRS: Načelnik Travnika brani ratnog zločinca i poziva na linč svjedoka

Piše desk  /  12.05.2022., 13:04h
Dautović, ne samo da negira utvrđene činjenice u predmetnoj presudi nego i poziva na linč svjedoke, čime je izazvao strah i duboku uznemirenost građana, navodi HRS u priopćenju.

HRS O.O. Vitez poslao je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Ovim putem, od Kenana Dautovića, načelnika općine Travnik zahtijevamo ispriku svim građanima Općine Travnik, ali i žiteljima Središnje Bosne, koje je povrijedio svojim omalovažavanjem činjenica utvrđenih u pravomoćnoj sudskoj odluci Suda Bosne i Hercegovine u predmetu protiv Sakiba Mahmuljina.

Na svom Facebook profilu gospodin Dautović je pravomoćnu presudu Suda Bosne i Hercegovine relativizirao, a svjedoke u predmetu nazivao lažovima. Pozvao je da, kako ih naziva, izdajnike, citiramo „stigne ono što su zaslužili“.

Dakle Dautović, ne samo da negira utvrđene činjenice u predmetnoj presudi nego i poziva na linč svjedoke, čime je izazvao strah i duboku uznemirenost građana.

Posebnu težinu ovakvom postupanju predstavlja to što se radi o načelniku Općine Travnik u kojoj su počinjeni teški ratni zločini Armije Bosne i Hercegovine nad stanovnicima hrvatske nacionalnosti koji i dan danas čekaju svoj sudski epilog. Ovakvim postupanjem pokazuje se stav vladajućih politika kojim se i danas pokušavaju poslati poruke straha, zastrašivanja svjedoka te prikrivanja zločinaca i zločina.

Političke opcije koje zagovaraju tobože „građansku“ BiH i koje lažno zagovaraju jednakost i u ovom su slučaju ostaju gluhe i nijeme nad negiranjem zločina i zločinaca iz svoga „građanskog“ koncepta. Zbog njih i takvih, kao i zbog Kenana Dautovića podsjećamo kako je od A. BiH u Travniku ubijeno 114 civila, neki na najsvirepiji način koji ljudski um može zamisliti, uništena 32 hrvatska sela. Gospodo, pravosuđe Bosne i Hercegovine je gluho i nijemo kad su u pitanju ovi zločini, jednako kao i vi koji se zalažete za univerzalne vrijednosti i pod tom krinkom promovirate i štitite žločince i istinu načelnika Kenana Dautovića.

Pozivamo nadležne tužitelje Tužiteljstva Bosne i Hercegovine da ne čekaju da Hrvatska republikanska stranka podnese prijavu za počinjenje kaznenog djela iz članka 145a. Kaznenog zakona BiH, nego da sukladno svojim dužnostima i obvezama za progon počinitelja kaznenih dijela izvrše istragu i zaustave ove i ovakve postupke dužnosnika.

Nadalje, s obzirom na eskalaciju negiranja zločina i zločinaca inzistiramo da informirate javnost u kojoj su fazi postupka i što ste poduzeli po podnesenim prijavama Hrvatske republikanske stranke za negiranje zločina najviših državnih dužnosnika.

Uzimajući u obzir naprijed navedeno i ne zanemarujući činjenicu da nadležna tužiteljstva hiberniraju Hrvatska republikanska stranka nastavlja borbu Hrvata za ravnopravnost te za jednakost građana pred zakonom.

Dnevnik.ba

29. lipanj 2022 01:26