StoryEditor
mostar

HRS i PDP traže modernizaciju izbornog procesa, pozvali ostale stranke da ih podrže

Piše fena  /  13.11.2023., 17:11h

U ponedjeljak su se u Mostaru sastala izaslanstva Hrvatske republikanske stranke (HRS) i Partije demokratskog progresa (PDP), a na sastanku je razgovarano na temu uvođenja tehnoloških poboljšanja izbornog procesa na lokalnim izborima 2024. godine. Potpisan je i dokument koji traži modernizaciju izbornog procesa te su predsjednici ovih dviju stranka pozvali ostale stranke da ovo podrže.

Predsjednik HRS-a Slaven Raguž naglasio je kako današnji sastanak nije političke prirode nego je "sastanak prirode transparentnosti, borbe protiv korupcije i demokratske naravi".

- Prošli izbori su bili najkorumpiraniji izbori u povijesti višestranačja u BiH, izbori koji su kao nikada ukrali demokraciju žiteljima BiH. Razlog sastanka je i rezultat aktivnosti koje ove dvije stranke provode proteklih mjeseci, a ide u smjeru stvaranja određenog političkog pritiska za usvajanje paketa tehničkih izmjena izbornog procesa. Tražimo da se minimalno uvedu skeniranje otiska prste, skeniranje biračkih listova i elektroničko brojanje glasova. Sva korupcija u BiH počinje i završava u izbornim krađama, a idući izbori će biti uzaludni ne uvedu li se moderne tehnologije u izborni proces – rekao je Raguž.

Na sastanku su potpisali dokument, a podršku će tražiti i od svih ostalih stranaka u BiH.

- Mi smo sačinili prijedlog dokumenta s kojim ćemo ići svim parlamentarnim političkim strankama, na razini oba entiteta BiH. Tražit ćemo da se to prihvati i da se u ovoj godini usvoje tehničke izmjene izbornog zakona. Ne vidim razloga da ovo ijedna stranka ne podrži, osim ako ne želi nastaviti s malverzacijama i korupcijom – mišljenja je predsjednik HRS-a.

Rekao je i kako su se danas sastali predstavnici HRS-a i PDP, stranaka koje su, po njemu dostupnim podacima, najviše pokradene na posljednjim izborima.

- Po podacima koje smo dobili iz različitih izvora nevladinog sektora ove dvije su stranke među najpokradenijima, a po nekim rezultatima najviše pokradene. Ako postoji volja od glavnih aktera da se ovaj problem riješi, on će se riješiti. Činjenica jest da najveći manipulatori izbornim procesima sjede u foteljama koje imaju mogućnost mehanizma promjene. Ako oni to odbiju i to je poruka – zaključio je Raguž.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović složio se s Ragužem te je naglasio kako je modernizacija izbornog procesa jedan od najvećih prioriteta u ovome trenutku.

- Ovo je neka vrsta poziva, očekivanja, ali i suštinske potreba da se mijenjanju izborna pravila kroz uvođenje novih modernih tehnologija, kojima ćemo onda omogućiti vraćanje povjerenja u politički proces te poštene izbore (…). U moru priča oko brojnih prioriteta ovo je prioritet broj jedan, prioritet kojim bi se otvorio put da sačuvamo ovo društvo. Želimo da sve stranke usvoje ovo, mislimo da je ovo suštinski najvažnije i najpotrebnije u ovom trenutku. Znate da smo prije nekoliko dana na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma dvotrećinskom voljom parlamentaraca u BiH podržali inicijativu da u roku 30 dana Vijeće ministara dostavi prijedlog izmjena i dopuna izbornog zakona s ciljem uvođenja modernih tehnologija – poručio je Borenović.

Mišljenja je kako idući izbori neće imati smisla, ako se ne uvede modernizacija izbornog procesa.

- U ovome dokumentu koji smo donijeli danas nema ničega političkog, ničega spornog. Ovaj važan posao trebamo završiti u što kraćem roku. Dovoljno smo otvoreni, transparentni i svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Ako ovo ne uradimo, dovest ćemo se u situaciju da izborni proces neće imati smisla – zaključio je Borenović.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 03:44