StoryEditor
USKOPLJE 

HRS: Hrvatske obitelji će morati odseliti zbog otvaranja površinskog kopa rudnika!? Neće ići!

Piše desk  /  11.10.2021., 09:37h
HRS Uskoplje oglasio se priopćenjem povodom najavljenog otvaranja površinskog kopa rudnika „Gračanica“ u Uskoplju. Cijenu bi platile hrvatske obitelji tog kraja koje bi se, ako se projekt realizira, morale odseliti.

"Kad čovjek pomisli da je hrvatska politika u BiH dotaknula dno, stvarnost ga demantira. Može dublje! Koalicijski partneri HDZ-SDA planiraju realizaciju otvaranja površinskog kopa rudnika „Gračanica“ u Uskoplju. Ništa sporno, reklo bi se, osim činjenice da se „radi ekonomskog rasta“ planira iseliti hrvatsko naselje Donja Ričice, gdje trenutno živi 70 hrvatskih obitelji, a dodatnih 80 obitelji ima svoje, još uvijek od rata, neobnovljene kuće. Zanimljivo je da je ovaj projekt planiran i spriječen za vrijeme totalitarističke Jugoslavije, a planira se realizirati sada, u „demokraciji“. Tipična borba za interese hrvatskog naroda od strane naših političkih elita.

Kako bi se razumjeli razmjeri te borbe potrebno je otkriti i neke detalje. Prvi je, naravno, onaj financijski. Zakonom o financijskoj konsolidaciji rudnika, koji je donijela Vlada FBiH rukama i hrvatskih predstavnika, blizu 300 milijuna KM je otišlo za konsolidaciju rudnika, od čega oko 5 milijuna KM rudniku lignita „Gračanica“ u Uskoplju. Uz ovo, ista SDA/HDZ/DF koalicija iz Vlade odobrava dokapitalizaciju ovog rudnika, na osnovi elaborata s kojim se planira proširiti poslovanje na prostor Donje Ričice i Čipuljić-Šumelji, na način otkupljivanja zemlje na navedenim lokacijama, za što je planirano potrošiti dodatnih 8 972 000 KM.

„Otkupljivanje“ zemlje znači iseljavanje obitelji koji tu žive, koje bi morali odseliti sa svojih ognjišta. Gle slučaja, sve obitelji hrvatske nacionalnosti. Sve planirano i odlučeno bez provedene javne rasprave i bilo kakvog sudjelovanja predstavnika tih obitelji u cijelom projektu.

Naravno da se narod pobunjuje, protivi i ne želi napustiti svoja ognjišta. Kao što smo naveli, trenutačno tu živi 70 obitelji s djecom, a oko 80 obitelji nije uspjelo obnoviti svoje kuće baš iz straha od eksproprijacije i prisilne selidbe. Sad dolazimo do onog ključnog momenta. U više navrata predstavnici obitelji koje bi se trebale iseliti kontaktiraju lokalne i županijske političke vođe hrvatskog naroda. Dobivaju odgovor, citiramo: „Rudnik na to ima legitimno pravo, a mi se radi dobrog koalicijskog dogovora ne smijemo miješati. 

Drugim riječima, borba za interese hrvatskog naroda u praksi. Ne samo da se hrvatskim rukama i multimilijunskim iznosima financijski konsolidiraju rudnici preko kojih se, po izvješćima Ureda za reviziju, ali i brojnih novinarskih izvješća, financira politička kampanja i koruptivne radnje političkih stranaka, vladajuće hrvatske garniture žele raseliti ono naroda Središnje Bosne što želi ostati, živjeti i raditi u svome domu. Koliko je branitelja palo i krvi proliveno kako bi se očuvala hrvatska naselja u Središnjoj Bosni, da bi se sada u miru za nečije interese prodalo sve. Radi „dobrog koalicijskog dogovora“.

HRS stoji uz hrvatski narod Središnje Bosne i ovim putem poručujemo koalicijskim partnerima, NEĆE IĆI! Nećemo dopustiti iseljavanje niti jedne obitelji iz svoga doma i nema tih novaca s kojim ćete uspjeti potkupiti bilo koga kako bi uspjeli u tome. Iskoristit ćemo sve pravne lijekove kako bi spriječili ovaj projekt, a ako pravni lijekovi ne pomognu, budite uvjereni da ćemo naći načina kako vas zaustaviti", poručuju iz HRS-a Uskoplje.

Dnevnik.ba

13. lipanj 2024 21:36