StoryEditor

HRS: Hadžoviću, kreni raditi svoj posao i zaključi djeci školsku godinu!

Piše D  /  13.05.2020., 01:05h

Ministar Hadžović, a s njim i Nevenko Herceg kao glavno lice Vlade HNŽ-a, moraju biti upoznati sa Odlukom Ustavnog suda U-29/09 od 28.09.2010. s kojom je Ustavni sud utvrdio kako djelatnost obrazovanja spada u isključivu vlast županija, odnosno ne spada u nadležnost federalne vlasti niti spada u zajedničke nadležnosti Federacije i županija. Drugim riječima, obrazovanje je odgovornost izvršne vlasti županije. Dana 13.03., bez ikakve pripreme, bez za to obvezne provedbe zakonskih procedura, ostavivši i učenike i nastavno osoblje na milost i nemilost samima sebi, naprasno je prekinuta tekuća školska godina. Odluku o prekidu školske godine je, protuzakonito i protuustavno, donijelo neko ad hoc formirano tijelo koje je sebe nazvalo „kriznim stožerom“, po čijoj naredbi, bez ikakvih predradnji i priprema, je tobože postupio ministar koji se očigledno ne voli baviti svojim poslom.

Tada smo govorili, a danas ponavljamo, ovoj odluci je moralo prethoditi proces didaktičkih priprema, omogućavanja tehničkih resursa za praćenje nastave, upute o ocjenjivanju i zaključivanju ocjena itd. Sve je ovo izostalo! Nastavno osoblje, učenici i roditelji su ostali prepušteni samima sebi, čime se učenicima prekršilo osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na obrazovanje.

Koliko je ministar nezainteresiran za svoj posao ponajbolje govori činjenica kako je 16.03. najavio „on line platformu“ za obavljanje nastave, a tek danas 13.05., dakle dva mjeseca nakon prisilne obustave nastave, od škola traži podatak o broju učenika koji nisu u mogućnosti sudjelovati u onome što oni zovu „on line nastavi“. U međuvremenu, velik broj djece, zbog neposjedovanja odgovarajuće opreme, bio je onemogućen u praćenju i ovakvog improviziranog načina nastave, onu djecu koja su mogla pratiti nastavu, doslovno 0/24, od jutra do u noć, se bombardira zadaćama, zadacima, putem komunikacijskih platformi, bez ikakve organizacije i plana; zahtijeva se od djece snimanje kod kuće i slanje video uradaka, što je debelo protuzakonito.

Djeca su najosjetljivija društvena kategorija i najviše su pogođena nestručnošću, korupcijom i katastrofalnim upravljanjem kriznom situacijom od strane onih kojima bi u prvom planu morao biti opći interes. S toga, ne možemo pozvati ministra na ostavku budući da je on u tzv. tehničkom mandatu, ali ga možemo pozvati da se, vjerojatno, prvi put otkada je ministar krene baviti svojim poslom i donese odluku o zaključivanju školske godine.

Neka se učenicima zaključe ocjene, prestane sa besmislenim nastavnim improvizacijama i prekine ova agonija. U protivnom, kao dokazani populisti i demagozi, ići ćemo sa još jednom tužbom zbog kršenja ljudskih prava i prava djece na obrazovanje, ne bi li, ako ništa drugo, kao u slučaju protuzakonite zabrane napuštanja mjesta prebivališta, natjerali Vladu i ministra Hadžovića da preko noći krenu raditi svoj posao u skladu sa zakonom, stoji u priopćenju GO HRS Mostar.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:18