StoryEditor
federalni ministar poljoprivrede

Hrnjić u Ljubuškom: Spremni smo na tješnju saradnju s poljoprivrednicima

Piše fena  /  31.05.2023., 17:20h

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Kemal Hrnjić danas je posjetio Ljubuški gdje je s gradonačelnikom Vedranom Markotićem razgovarao o aktuelnim programima tog ministarstva, o projektima u kojima sudjeluje taj grad, kao i o problemima poljoprivrednih proizvođača.

- Želimo da pošaljemo jednu poruku da je Ministarstvo poljoprivrede FBiH otvoreno prema poljoprivrednim proizvođačima u FBiH i da želimo pokazati da smo spremni na jednu tješnju suradnju s poljoprivrednicima, dakle doći na teren i pogledati što su problemi u poljoprivredi - kazao je Hrnjić.

Dodao je kako će danas razgovarati i s poljoprivrednicima i da je zbog toga najviše tu.

- Razgovarali smo o otvorenim pitanjima koja tište sistem poljoprivredne proizvodnje u FBiH i rekli smo kako smo spremni zajedno raditi na njihovom otklanjanju kako bi našim poljoprivrednicima bilo lakše proizvoditi u ovoj zemlji - kazao je ministar Hrnjić.

Pojasnio je kako je, uz ostalo, riječ o problemima oko imovinskih prava kad je u pitanju zemljište, problemima u brzini isplate poticajnih sredstava, obrade zahtjeva i drugo. 

- To je nešto što je ustaljeno u Federaciji i što taje dugi niz godina. Mi smo spremni da taj proces unaprijedimo, da ga moderniziramo i da to što prije dođe do poljoprivrednika kako bi oni to osjetili na terenu - naglasio je ministar.

Dodao je kako će od 164 milijuna maraka, koliko je u ovogodišnjem proračunu odobreno za poticaj poljoprivredi, 115 milijuna KM ići direktno u poljoprivrednu proizvodnju, dakle poticaj proizvodnji, 38 milijuna KM ide za poticaj ruralnom razvoju i oko 11 milijuna KM za ostale vrste poticaja.

Gradonačelnik Markotić istakao je kako se na sastanku razgovaralo o problemima poljoprivrednika, ali i o svim projektima koje Grad Ljubuški, ZHŽ i FBiH skupa provode na ovim prostorima, od IPA projekta, podjele plastenika, infrastrukturnih radova, obnove vodonatopnih kanala i drugo, dodavši kako je puno otvorenih tema te da je uvjeren u dobre namjere i u dobru suradnju u narednom periodu.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 03:27