StoryEditor

Hrabri mještani Kruščice ne odustaju: "Nama rijeka znači bogatstvo"

Piše D  /  17.08.2018., 07:08h

Mještani Kruščice s kojima je razgovarao Esmir Milavić, reporter N1, su suglasni da ni po bilo koju cijenu neće dozvoliti da se ugrozi pitka voda na prostoru gdje se namjerava graditi mini hidroelektrana. Strahuju da bi doživjeli veliki gubitak kada bi se izgradio objekt ove vrste u njihovom mjestu.

Edina Trako je podsjetila da su građevinske mašine transportirane pod pratnjom policije, ali da su mještani spriječili da dođu do mjesta gradilišta. Nekoliko puta je ponovila da stanovnici ove lokalne zajednice neće dozvoliti gradnju hidroelektrane.

"Mi se borimo i borit ćemo se koliko god je potrebno. Danas oko 13 sati su došli kamioni uz pratnju policije. Pokušali su opet da prođu. Mi smo mirnim prosvjedima to spriječili. Naša mjesna zajednica je pregovarala s policijom. Oni su nas uvjeravali kako imaju papire i da je sve regularno. Mi nismo povjerovali i zato ih nismo pustili. To je još jedna naša pobjeda", ispričala je Trako.

Elvira Filan je poručila da nikada neće odustati od svoje namjere, te je dodala:

"Nama rijeka znači bogatstvo. Bez rijeke, naša djeca nemaju budućnost. Bez rijeke bi sve izumrlo", smatra Fiilan.

Mehrudin Bešo tvrdi da se 2.300 od 2.400 stanovnika Kruščice protivi izgradnji hidroelektrane. Za N1 je ispričao da je održan sastanak mjesne zajednice o kojem nisu bili obaviješteni mještani o njegovom održavanju, a na kojem je raspravljano o izgradnji ovog objekta. Taj sastanak je okarakterizirao kao "familijarnim", te je ukazao na skoro okončanje sudskog postupka koji se vodi po ovom pitanju.

"Sudski postupak se vodi već godinu dana. 7. rujna ima jedna rasprava, a sve dosadašnje sudske rasprave nama idu u korist. Suci i odvjetnici su uvidjeli da ima nelegalne dokumentacije. Firma nastoji svim silama da gradi. Svjesni su da nemaju pravo na to jer je sudski postupak u tijeku", kazao je Bešo.

I on je naglasio značaj pitke vode, te je dodao:

"Zna se da iza ovog projekta stoji SDA i Salko Selman. Bilo je u planu da se grade dvije mini hidroelektrane. Sada žele graditi četiri li pet njih. Ovom prilikom im poručujem da im to neće dozvoliti".

Rasim Livnjak je također podcrtao značaj pitke vode kojom se iz Kruščice napajaju Zenica i Vitez, kako je kazao. Naveo je da su u mjesnoj zajednici znali kada će se ponovo pokušati početi s izgradnjom hidroelektrane.

"Mjesna zajednica je saznala da će mašine doći. Dogovorili smo se kako to spriječiti. Ostajemo dalje ovdje. Doći ćemo do konačne pobjede sudskim putem. Oni ponovo pokušati početi graditi, ali ovo su im posljednji trzaji", zaključio je Livnjak za N1.

U međuvremenu, u priopćenju "Centra za životnu sredinu" se navodi da su stanovnici Kruščice izvojevali danas još jednu pobjedu. Priopćeno je i to da je koncesija za izgradnju ove hidroelektrane u vlasništvu kompanije "Genna" iz Viteza i tvrdi se da nema potrebne dozvole za izgradnju ovog objekta.

Podsjećamo, stanovnici Kruščice, u blizini Viteza, su danas spriječili početak izgradnje mini hidroelektrane. Također, u kolovozu prošle godine, na mostu koji su i tada blokirali mještani, policija MUP-a Srednjobosanske županije upotrijebila je prekomjernu silu nastojeći spriječiti građane da ne dozvole izgradnju.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:33