Article_Top_970x250

HP Mostar: Povećanje plaća dovelo bi Društvo na rub izdržljivosti

reakcija

HP Mostar: Povećanje plaća dovelo bi Društvo na rub izdržljivosti

lis 22, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Iz HP Mostar ističu kako je ulaganje u infrastrukturu i digitalizacija poslovanja uvjet opstanka Društva, jer trendovi pada temeljne djelatnosti su vidljivi iz mjeseca u mjeseci neminovni zbog razvoja tehnologije, kao i promjene ponašanja korisnika.

Uprava Hrvatske pošte Mostar reagirala je na, kako navode “zlonamjerno” pismo upućeno od strane Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske pošte o „katastrofalnom stanju“ u HP Mostar objavljeno na pojedinim portalima, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U cilju istinitog informiranja javnosti, smatramo potrebnim iznijeti objektivne i provjerljive informacije o poslovanju, plaćama, rezultatima i revizorskom izvješću na koje se pozivaju, kršenju prava radnika iz kolektivnog ugovora, Pravilnika o radu i Zakona o radu, kao i o planovima infrastrukturnog ulaganja, stoji u priopćenju HP Mostar.

Za razliku od dugogodišnjeg prethodnog razdoblja, Hrvatska pošta Mostar u posljednje 4 godine bilježi pozitivne poslovne rezultate. Kao i u svim drugim gospodarskim granama, korona kriza je utjecala na poslovanje Društva u prvom polugodištu 2020. godine, ali unatoč krizi svim radnicima je u 2020. godini redovito isplaćivana plaća, naknade za prijevoz i topli obrok, kao i sva druga prava koja su propisana Granskim kolektivnim ugovorom i Pravilnikom o radu (za rođenje djeteta, za smrt člana obitelji, pomoć pri liječenju, otpremnine za mirovinu i ostala davanja propisana GKU), navodi se u priopćenju za javnost HP Mostar i dodaje:

-Tijekom pandemije u travnju 2020. godine, kada su radnici u drugim industrijskim granama ostajali bez posla i egzistencije, HP Mostar je svim radnicima isplatila regres po radniku u iznosu od 472,00 KM, cijeneći činjenicu da smo u jeku epidemije uz veliko zalaganje svih održali aktivno poslovanje. Prosječna isplaćena neto plaća u zadnja tri mjeseca iznosi 1.125,00 KM. Unatoč korona krizi i evidentnim padovima u obujmu naše temeljne djelatnosti – pisma, Društvo ispunjava sve svoje obveze prema dobavljačima i likvidno je, te su zadržana sva radna mjesta.

Što se tiče revizorskog izvješća, navodi se dalje u priopćenju HP Mostar, među rijetkim poduzećima u javnom sektoru smo dobili Pozitivno mišljenje na financijske izvještaje, što u prijevodu znači da poslujemo u skladu sa zakonskim propisima i propisanim standardima. Navode o „doktoratima, skupim zabavama i pjevačima, iznajmljivanju luksuznih automobila bez prethodne provjere tržišta“ elaborirali smo Federalnoj parlamentarnoj komisiji za reviziju i Uredu za reviziju, te u tim postupanjima nema ništa nezakonito.

-Temeljni razlog ulaganja u infrastrukturni objekt koji se problematizira u pismu Sindikata proizlazi iz promjene tržišnih uvjeta, gdje kao i druge Pošte u BiH a i u regiji imamo veliki pad u obujmu pismovnih pošiljaka, a u isto vrijeme značajan rast pošiljaka brze pošte. Izlaz iz krize vidimo u razvijanju logističkih usluga, koje planiramo nuditi na tržištu BiH, kao i ulaganje u digitalizaciju poslovanja. Cijenimo da bi ove aktivnosti u budućnosti dovele do stvaranja preduvjeta za poboljšanja materijalnog statusa i davanja za radnike, te u tome smislu poduzimamo značajne aktivnosti, navodi se u priopćenju.

Iz HP Mostar ističu kako je ulaganje u infrastrukturu i digitalizacija poslovanja uvjet opstanka Društva, jer trendovi pada temeljne djelatnosti su vidljivi iz mjeseca u mjeseci neminovni zbog razvoja tehnologije, kao i promjene ponašanja korisnika.

-Povećanje broja radnika i povećanje plaća u ovom trenutku značajnog pada osnovne djelatnosti i krize izazvane pojavom korone dovelo bi Društvo na rub održivosti i toga trebaju biti svjesni i Sindikati kada izlaze u javnost s informacijama o načinu na koji po njima treba rješavati probleme u Pošti. S obzirom da smo s oba Sindikata potpisali protokol o načinu komunikacije i rješavanju zajedničkih problema, za koje ne tvrdimo da uopće ne postoje, očekujemo da Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske pošte svoje aktivnosti usklade s propisanim protokolom o komunikaciji, te da Društvu koje i njih financira ne prave dodatnu štetu rušenjem ugleda ovakvim isličnim priopćenjima, ističu iz Uprave Hp Mostar.

Dnevnik.ba

Tagovi: