Article_Top_970x250

HOS u Bleiburg ide bez obilježja 'za dom spremni'

prijete visoke kazne

HOS u Bleiburg ide bez obilježja 'za dom spremni'

svibnja 17, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: faH

Otkako je, od 1. ožujka, u Austriji na snazi zakonska odredba koja znakovlje Nezavisne Države Hrvatske izjednačava sa zabranjenim terorističkim organizacijama poput ISIL-a i Al-Qa’ide, hodočasnici u Bleiburg ove subote po prvi put riskiraju vrtoglave novčane kazne za isticanje ustaških simbola, piše Večernji list.

Odlukom austrijskog parlamenta, povrh standardnih nacističkih, za isticanje ustaških simbola predviđene su novčane kazne od 4000 eura, dok će ponovljeno isticanje amblema već registriranim prekršiteljima Republika Austrija sankcionirati udarcem po džepu od čak 10 tisuća eura. 

Austrijanske su vlasti također donijele odluku po kojoj komemoracija više ne spada u vjersko događanje, nego se sada na nju primjenjuje Zakon o javnom okupljanju. U svakom trenutku, ako primijeti da se krši austrijski zakon, policija može prekinuti komemoraciju.

Među hodočasnicima na Bleiburg vjerojatno neće biti nekadašnjih pripadnika HOS-a.

"Čuli smo za kazne od 4000 eura, pa tko to može od naših branitelja platiti? Mi ćemo poštovati austrijske zakone, iako mislimo da iza njih stoji 'hrvatska kuhinja'. Nećemo nositi HOS-ove zastave, a preporuka se odnosi i na majice. Bilo bi neodgovorno od mene kao predsjednika da podržim nošenje obilježja pa da nekog uhite i da plati kaznu od nekoliko tisuća eura", kaže Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga HOS-a za Večernji list.

Za Barišića Bleiburg predstavlja simbol stradanja hrvatskog naroda: "Naravno, moguće je da će biti naših zastava jer ja ne mogu utjecati na pojedince, ali stav Saveza i naših članica je da poštujemo protokol i na Bleiburg odemo dostojanstveno. Možda će zastavu HOS-a donijeti netko tko nema veze s HOS-om. Ali Bleiburg nije dernek i mi nećemo ići tamo urlikati, pjevati, mahati zastavama, tamo se, kao i na drugim stratištima, treba pokloniti žrtvi".

Dnevnik.ba