Article_Top_970x250

Horvatinčić nije u zatvoru nego na jutarnjoj kavici. Pitali ga kad će otići iza rešetaka

ubio četvero ljudi

Horvatinčić nije u zatvoru nego na jutarnjoj kavici. Pitali ga kad će otići iza rešetaka

srp 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: 24 sata

Čovjek skrivi nesreću u kojoj umre dvoje ljudi. Čovjek bude osuđen na zatvor. Čovjek iza rešetaka izdržava svoju kaznu.

Ovakav bi bio logičan slijed događaja u normalnoj državi, s uređenim pravosuđem i dosljednošću u provođenju svojih zakona. S obzirom na to da ipak živimo u Hrvatskoj, posljednjih tjedana možemo gledati Tomu Horvatinčića kako ispija kavicu na zagrebačkoj špici, kako se ležerno šeta luksuznom šoping oazom u Frankfurtu, kako odsjeda u njemačkom hotelu s pet zvjezdica, kako plovi na jahti, kako uživa u koktelima na krmi iste te jahte i, naposljetku, kako neopterećeno čita novine u lokalnom kafiću, pišu 24sata.

Posljednja u nizu fotografija kojom čitatelji 24sata bilježe Horvatinčićeve putopise na slobodi snimljena je u Hoto vilama. Radi se o zatvorenom naselju u Strmecu koje je u vrijeme gradnje bilo zamišljeno kao ekskluzivan projekt u kojem će uživati klijentela dubljeg džepa. Situacija se odigrala nešto drukčije, ali to nije tema ove priče. Sada govorimo o Tomi Horvatinčiću koji novosti doznaje na jutarnjoj kavi umjesto posredstvom cimera u remetinečkoj ćeliji. Županijski zadarski sud mu je još u prosincu prošle godine potvrdio kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Na izvršavanje se morao javiti 30. ožujka, ali je nekoliko dana ranije, 12. ožujka, podnio molbu da mu se odgodi odlazak zbog zdravstvenih razloga.

Zatvorska bolnica navodno nema uvjeta za njegovo liječenje, a sudovi su zbog opasnosti od korone prestali slati osuđenike na izdržavanje kazne. Čuli su se s osuđenim Horvatinčićem, a on je potvrdio da je pio kavu u Hoto vilama.

- Tamo se liječim i imam ured. Između ostalog, tamo idem na CT, tamo mi je sin i vlasnici smo te nekretnine - kaže  Horvatinčić za 24sata.

Upitali su ga izravno kad namjerava otići u zatvor i hoće li ispoštovati odluku suda u Zadru.

- Kad budem izliječen i zdrav, poštivat ću institucije, kao što smo uvijek poštivali. Mi smo se na svaku raspravu odazvali, nikad zbog mog zdravlja sjednica nije otkazana. Poštujemo to, kao što poštujemo Stožer i institucije vezane uz Covid 19. Ja se sada liječim i imam odgodu odsluženja, a kad dođe termin, odazvat ćemo se. Mi smo legalisti i nikakvih problema s tim nemamo - kaže legalist Horvatinčić. A od čega boluje, upitali su ga.

- Liječio sam se ranije od raka kostiju, a sad imam rak želuca. Prije par mjeseci sam operiran u Heidelbegru i tamo su mi kontrole. Tada ste me i vidjeli jednom prilikom u Frankfurtu - ispričao  je Tomo Horvatinčić.

U međuvremenu, dok ne ode na guljenje kazne, nabrojimo smrti koje je izazvao u cestovnom i pomorskom prometu. U 1980. usmrtio je Mandu Vučković autom na pješačkom prijelazu u Zagorskoj ulici u Zagrebu. Zatim, devet godina kasnije, na Aleji Bologne, usmrtio je pješakinju Nadu Petrović. Kod Primoštena u 2011., usmrtio je brodom talijanski bračni par Francesca i Marijelu Salpietro. Zbog ove posljednje dvije smrti, nakon brojnih pravnih peripetija, osuđen je na zatvor. Kad će tamo otići, ne zna nitko, a čini se, ni Horvatinčić.

Dnevnik.ba