StoryEditor

Hong Kong ponovno u kaosu zbog novih prosvjeda potaknutih zakonom o izručenju

Piše D  /  27.06.2019., 10:06h

Ulicama Hong Konga proteklih su dana prošli milijuni ljudi zahtijevajući da zakon koji bi omogućio slanje optuženih u druge kineske gradove na sudove koje kontrolira Komunistička partija Kine bude trajno a ne samo privremeno povučen iz procedure.

"Mislim da je ovaj pokret vrlo uspješan zbog toga što je cilj sada jasan", rekao je prosvjednik Ken Yau uspoređujući stanje s 2014. kada su u Hong Kongu održani prodemokratski prosvjedi koji su blokirali azijsko financijsko središte 79 dana.

Unatoč velikim vrućinama prosvjednici su izvikivali: "Povucite zle zakone, oslobodite mučenike...Teresa Cheng, izađi", smjerajući na ministricu pravosuđa Hong Konga. Drugi su izvikivali: "Osudite prekomjernu silu policije i oslobodite prosvjednike".

Policija je formirala kordon kako bi zaustavila prosvjednike i izbili su sukobi manjih razmjera između prosvjednika i policije.

Specijalna policija opremljena palicama i štitovima upustila se u potjeru za prosvjednicima koji su probili policijsku blokadu oko sjedišta policije.

Prosvjednici su uputili poziv čelnicima G20 koji se okupljaju na summitu u Japanu da stave pitanje Hong Konga na dnevni red, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:21