Article_Top_970x250

Hoffmann: OSA nije obavijestila Graničnu policiju, prvi je informaciju dobio "mjerodavni" lovac Avdić

ulazak rundoa u bih

Hoffmann: OSA nije obavijestila Graničnu policiju, prvi je informaciju dobio "mjerodavni" lovac Avdić

ožu 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: istraga.ba/HMS

“Jednostavno, radi se o propustu OSA-e koja je bila dužna, a propustila je pravovremeno obavijestiti Graničnu policiju BiH”, kazao je Hoffmann.

Novinar Avdo Avdić na svom portalu Istraga.ba u petak je objavio članak naslovljen "Srbija ga protjerala, Amerika procesuira: Neonacist Robert Rundo skriva se u okolini Zvornika” . U spomenutom članku Avdić tvrdi da je Granična policija BiH dopustila američkom neonacistu Robertu Rundou da 11. veljače, preko Graničnog prijelaza Šepak, uđe na teritorij BiH iz pravca Srbije koja ga je protjerala sa svog teritorija. Dodaje da je Rundo nekoliko dana boravio u hotelu Novak, u Zvorniku, te da mu se od tada gubi svaki trag.

Također, u članku stoji da policijske agencije nisu registrirale da je Rundo napustio BiH.

Avdić se poziva na tekst objavljen na beogradskom portalu Blic.rs u kojem se navodi da je 11. veljače 2021. godine, oko 19 sati, srbijanska policija ispratila Rundoa do graničnog prijelaza Trbušnica kako bi napustio teritorij Srbije. Blic također piše da je Robert Rundo američki neonacist te osnivač zloglasnog ekstremnog desničarskog pokreta Rise Above Movement (RAM).

Robert Rundo (Foto: Screenshot/YouTube)

Komentar ovih tvrdnji o propustu Granične policije BiH Hrvatski Medijski Servis zatražio je od Svevlada Hoffmanna, glavnog inspektora te državne policijske agencije.

Hoffmann kaže da je u ovoj cijeloj priči najvažnija činjenica da Granična policija BiH nije pravovremeno obaviještena o razlozima zbog kojih bi spomenutom Amerikancu bio uskraćen ulazak u BiH te da je taj podatak Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, umjesto Graničnoj policiji kojoj je trebala, dostavila svom “mjerodavnom lovcu” s “pištolj portala” Istraga.ba.

“Po tko zna koji put ovaj osebujni novinar “istraživač”, dezinformira javnost svojim tzv. senzacionalnim otkrićima. Prije svega, notorna je neistina da je za ulazak američkog državljana Roberta Rundoa, koji je prijetnja za nacionalnu sigurnost BiH, odgovorna Granična policija BiH. Zašto? Zato što u momentu Rundoovog prelaska 11 veljače granični policajci na Međunarodnom graničnom prijelazu Šepak nisu ni raspolagali informacijom da se radi o osobi kojoj treba zabraniti ulazak u BiH. S identičnom informacijom Granična policija BiH nije raspolagala niti 10. veljače kada je Rundou na prijelazu Rača odbijen ulazak u BiH. Razlog za odbijanje njegovog ulaska je taj što Amerikanac nije posjedovao obvezni PCR test, dakle radi prijetnje javnom zdravlju”, rekao je Hoffmann.

Propust OSA-e

Hoffmann najvažnijim drži pitanje zašto Granična policija BiH nije pravovremeno obaviještena o razlozima radi kojih bi Amerikancu bio uskraćen ulazak u BiH.

“Jednostavno, radi se o propustu OSA-e koja je bila dužna, a propustila je pravovremeno obavijestiti Graničnu policiju BiH”, kazao je Hoffmann.

Glavni inspektor GP BiH ističe da je, umjesto Granične policije koja je nadležna policijska agencija, informaciju o potrebi zabrane ulaska Rundoa u BiH dobio novinar Avdo Avdić.

“Pretpostavljam da je u redu za informiranje o zabrani ulaska Roberta Rundoa prioritet, umjesto mjerodavne policijske agencije, dobio “mjerodavni” lovac, ali ne onaj iz popularne ‘Potjere’, nego ovaj naš svagdašnji”, kazao je Hoffmann.

Dnevnik.ba