Article_Top_970x250

Hodžić nabavio respiratore bez bankarske garancije

posao stoljeća

Hodžić nabavio respiratore bez bankarske garancije

lis 31, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Ugovor za respiratore realiziran bez ikakvog osiguranja.

Nakon što je utvrđeno da respiratori koje je Fikret Hodžić, TV voditelj i vlasnik tvrtke Srebrena malina, uvezao iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 milijuna KM nisu ispravni, izlaze na vidjelo novi detalji ''respiratorske mafije''.

Avaz  piše da je Srebrena malina posao ugovorila i respiratore uvezla bez bankarske garancije. Takvu tezu zagovara i Tužiteljstvo BiH, koje od svibnja provjerava nabavu ovih uređaja i vodi istragu protiv Hodžića, Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Aleksandra Zolaka.

Sve što je, po ugovoru, dogovoreno s FUCZ-om i potpisano 3. travnja jest garancija na uvezenu robu od dvije godine. Ali Hodžić nije imao niti dostavio bankarsku garanciju s Kinezima, u slučaju da ugovor ne bude ispoštovan do kraja.

Osnovna svrha bankarske garancije je osiguranje izvršenja ugovornih obaveza, što, očito, Hodžiću tijekom dogovaranja posla nije bilo važno.

Da Srebrena malina nije imala bankarsku garanciju, potvrdio je jučer i Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a. On je rekao, govoreći o tome može li se tražiti povrat novca od Kineza, da je to sada pitanje „za ozbiljne pravnike“.

Međutim, na nepostojanje bankarske garancije ukazali su i tužitelji, koji ovaj dokument nisu mogli pronaći tijekom pretresa Hodžićevog stana i tvrtke. Pronađeni su samo uplatnica i dva ugovora, od kojih je jedan krivotvoren.

Hodžić je, podsjećamo, izravno uplatio kineskoj kompaniji Shangai ChangQi Medical Tehnology Center 15. travnja 7,6 milijuna maraka (3,9 milijuna eura) za nabavu 100 respiratora. Tvrtka kojoj je prebacio novac je u Šangaju, dok je proizvođač u Pekingu. Ostali dio novca odnosio se na troškove transporta, PDV-a i dogovorenu proviziju.

Točnije, prema uplatnom nalogu, Srebrena malina je platila Kinezima 30.000.000 juana, kompletna transakcija išla je preko jedne banke u Beču, dok su juani prikupljani u jednoj komercijalnoj banci u Sarajevu. Bilo kako bilo, Federacija, sve i da hoće, novac ne može dobiti, samo može tražiti zamjenu neispravnih uređaja. Ovaj rok teče od 25. travnja.

Čičić: Potrebno je pokriće

Financijski stručnjak Muris Čičić kazao je jučer da je za svaki veći ugovor potrebno imati bankarsku garanciju i tražiti pokriće.

- Pitanje je sada kakve su bile okolnosti. Ali za robu koja je u velikoj potražnji nekada se plaća unaprijed. Međutim, kod velike nabave, ako su uvjeti idealni, bankarska garancija je potrebna - kaže Čičić.

Serviseri beogradske kompanije koji su pristali instalirati respiratore za koje je utvrđeno da imaju kvar jučer su održali online sastanak s proizvođačima ove medicinske opreme iz Pekinga.

Dnevnik.ba